• hr
  • en
  • de
  • it

Soba u srcu Splita koja je proglašena najboljom na svijetu

Kada se u konkurenciji od čak 600 tisuća objekata u cijelom svijetu na listi nagrađenih najpoželjnijih soba za mlade bračne parove koje su dobile najviše ocjene gostiju na svjetskim portalima, nađu i sobe sa splitske Pjace, onda je to prava turistička vijest.
A upravo to se dogodilo „Luksuznim sobama Lucija&Luka" vlasnika Andrije Akrapa, koji je prije dvije godine u stambenom prostoru na splitskom Narodnom trgu uredio i vrhunski opremio dvije dvokrevetne sobe i počeo se baviti iznajmljivanjem.
Već u drugoj sezoni rada, sa svjetske razine stiglo je na Pjacu veliko priznanje da su njegove sobe među stotinama tisuća sličnih objekata smještaja u domaćinstvu koje nudi na svojim stranicama Booking.com, proglašene - najboljima.
Tako su sobe na Pjaci dobile nagradu „Booking Best" koju im dodjeljuje taj portal temeljem čak 40 milijuna aktualnih recenzija gostiju koje ostavljaju nakon svojeg boravka u sobama koje unajme preko tog portala.
"Luxury Rooms Lucija & Luka" iz Splita te obiteljsko imanje Krizmanić Family B&B smješteno u Nacionalnom parku Plitvička jezera jedini su smještajni objekti iz Hrvatske koji su nagrađeni Booking's Best nagradom.
Objekt "Luxury Rooms Lucija & Luka" nagrađen je u kategoriji "Mladi parovi", a domaćinstvo nedaleko od ulaza u nacionalni park na Plitvicama u kategoriji „Evergreens". Zbog tih priznanja, u milijunskim komunikacijama koje dnevno ima Booking.com, ti će hrvatski smještajni objekti imati posebno mjesto i preporuku.
Najveće pohvale gostiju i najbolje moguće ocjene gosti tih soba dali su upravo ljubaznom i susretljivom osoblju koje u doslovno svim recenzijama hvale na sva usta.
„U vrlo sofisticiranoj usluzi, komfornoj sobi na izvrsnoj lokaciji, besprijekornoj čistoći, izdvajamo ljubaznost osoblja i njihovu spremnost da nam doslovno u svemu budu pri ruci i pomognu", tek je jedna od recenzija koja je dovela do velikog priznanja.
Gosti nadalje u svojim ocjenama nabrajaju kako su ih domaćini čekali i do kasnih noćnih sati kada su kasnili u dolasku, kako su s njima bili i na blagdane, donijeli im domaće kolače, darivali ih sitnicama za Božić, ostavili im na recepciji hrvatski mobitel za slučaj potrebe hitnog poziva, uputili ih što obići i kada, gdje dobro jesti, što vidjeti... Riječju, vlasnici su se pokazali kao pravi mali turistički ambasadori Splita, a gosti su to jako dobro zapamtili i zapisali kao preporuku drugima.

Imena po djeci
- Iznenadila nas je ta plaketa koju smo dobili, mi se samo trudimo što bolje raditi ovaj posao, biti dobri domaćini da nam se gosti vrate i preporuče naš grad. U posao sam ušao u situaciji gdje mi je „zaškripao" posao od kojega živim, pa sam u obiteljskom prostoru uredio sobe za iznajmljivanje. Investicija je bila velika i da sam morao kupovati prostor, to ne bih vratio do kraja života. Sobe imaju imena moje djece, a mi se trudimo gostima ostaviti što bolji dojam o gradu, upućujemo ih u stvari koje neće naći u turističkim vodičima i preporučujemo ono što znamo da vrijedi. Gosti to posebno cijene, a mi se trudimo biti im stalno pri ruci, a ne smetati - kaže nam Andrija Akrap, vlasnik soba na Pjaci.
Na pitanje zašto se odlučio za iznajmljivanje urediti sobe, a ne toliko uobičajen apartman, iskreno kaže kako je mislio da je to lakše, a ispalo je obrnuto.
- Pa ljudi u sobama žele šetati, jesti vani, biti informirani, a osim toga mi im nudimo poluhotelsku uslugu svakodnevnog uređenja soba, tu je i mali ured kao recepcija i stalni kontakt s gostima, a sve to traži veliki trud. Ali, nije nam žao - kaže Andrija.

Snižavanje cijena
Sezonu koja je počela ocjenjuje povoljnom za ljude koji su se tim poslom počeli baviti prije koju godinu i već stekli reputaciju, dok novim iznajmljivačima ne proriče blistavu poslovnu budućnost.
- Broj iznajmljivača soba i apartmana u Splitu je prevelik i već sada to dovodi do snižavanja cijena, zbog čega se sporo i teško vraća uloženo. Naše cijene se kreću od 40 do 150 eura po sobi dnevno i nemamo problema s popunjenošću, ali puno truda i rada ulažemo u svaku rezervaciju i gosta, jer jedino tako se može raditi na duge staze - kaže nam Andrija, ističući kako vrijednost za novac mora uvijek biti na strani gosta.

Zašto su oduševljeni domaćinima
- Čekali su nas do kasnih noćnih sati iako smo kasnili u dolasku
- Bili su s nama i za blagdane
- Donosili su nam domaće kolače
- Darivali su nas sitnicama za Božić
- Ostavljali su nam na recepciji hrvatski mobitel za slučaj potrebe
- Upućivali su nas što obići i kada, gdje dobro jesti, što vidjeti...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr