• hr
  • en
  • de
  • it

Smanjit ćemo PDV, ali turistički djelatnici trebaju sniziti cijene

- Sa strukovnim turističkim udrugama namjeravamo potpisati sporazum jer nećemo omogućiti nižu stopu PDV-a bez obećanja druge strane da će se cijene spuštati. Efekti spuštanja PDV-a se moraju osjetiti na tržištu te ne smiju završiti u džepovima kompanija ili fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljske usluge prehrane i smještaja.
Rezultat smanjenja stope PDV-a je i to da bi zaposlenost u turizmu trebala u najmanju ruku ostati na sadašnjoj razini, ako ne i rasti, a trebalo bi se povećati i ulaganje u kvalitetu te investicijska atraktivnost Hrvatske na dugi rok, kazao je Veljko Ostojić, novi ministar turizma, prilikom prvog službenog obraćanja novinarima u srijedu.

Dodao je da se konkretna stopa PDV-a tek razmatra, no da se smanjenje turističkog PDV-a može očekivati ove godine.
Na sastanku u Ministarstvu turizma novi je ministar predstavio ključne projekte na kojima planira raditi, kao i novu ekipu ljudi.

Tako funkciju zamjenika ministra turizma obnaša Dubrovčanin Oleg Valjalo, koji je u ministarstvo stigao nakon 10 godina rada u bankarskom te šest godina rada u turizmu, a tajnik kabineta je Bernard Zenzerović, dosadašnji pročelnik ureda Grada Pule.
Ministar Ostojić je, govoreći o prioritetima u svom radu, na prvo mjesto stavio podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma, kao i izradu strategije razvoja hrvatskog turizma. Ovaj je dokument od iznimne važnosti kao podloga bez koje neće biti moguće povlačenje novca iz fondova EU-a.
Isto tako, jedan od njegovih glavnih zadataka će biti privatizacija preostalih 15 državnih turističkih tvrtki. One će se najprije restrukturirati, a tek potom kroz dvije ili tri godine i privatizirati pri čemu će se za svaku tvrtku definirati pojedinačan model.

- Program privatizacije je u izradi i sigurno je da će se dogoditi neke promjene u upravljačkim strukturama, kazao je Ostojić.

Na naše pitanje što je s programom udruženog oglašavanja te izborom direktora Hrvatske turističke zajednice, ministar je kazao da su mandati Turističkom vijeću te direktoru HTZ-a Niki Buliću istekli 22. prosinca, no prema Statutu HTZ-a do izbora novih tijela oni i nadalje obnašaju svoju dužnost.

Isto tako, naglasio da još nema ni plana rada HTZ-a za 2012.
- S Glavnim uredom HTZ-a pripremamo prijedlog programa rada i nadam se da bi trebao biti na dnevnom redu sjednice Turističkog vijeća koncem idućeg tjedna. Dio toga su i modeli udruženog oglašavanja koji bi trebali biti usvojeni na konstituirajućoj sjednici Sabora HTZ-a. Ona će biti sazvana nakon 20. siječnja.

Mislim da će kod modela doći do promjena te ćemo poticati turistički promet isključivo u pred i posezoni, kazao je Ostojić te dodao i da će natječaj za izbor direktora HTZ-a biti raspisan na jednoj od prvih sjednica novog saziva Turističkog vijeća.
- Mislim da nema smisla da se stari saziv time bavi. Predlagat ću i ponašati se na način da će biti izabran najkvalitetniji kandidat, rekao je ministar ne želeći precizirati očekuje li promjenu na mjestu direktora, o čemu se u medijima naveliko špekulira.
Natječaj za čelno mjesto HTZ-a se dakle ne može očekivati prije kraja siječnja jer treba najprije konstituirati Sabor HTZ-a koji onda izabire i članove Vijeća. Inače, kao kandidati za ovo mjesto spominjali su se direktor TZ-a Istre Denis Ivošević te Kristijan Staničić koji je ove godine iz LRH-a prešao u crikvenički Jadran.

Prilikom stupanja na novu dužnost ministar Ostojić je najavio promjene Zakona o turističkom zemljištu. Ovaj je zakon donijet sredinom prošle godine, no do dan-danas s turističkim tvrtkama nije sklopljen ni jedan jedini koncesijski ugovor.
Prijedlog novog ministra je da se temeljno promijeni model za kampove, što znači da se ne ide u formiranje spornih suvlasničkih zajednica.

- Za mene je od samog početka suvlasnička zajednica bila ne samo sporna nego i nepotrebna, zaključio je Ostojić.

Izvor: www.glasistre.hr