• hr
  • en
  • de
  • it

Slovenska policija presreće hrvatske ribare

Slovenska pomorska policija jutros je na hrvatskoj strani Savudrijske vale zaustavila ribara Maurizia Ossicha i zatražila njegove podatke, jer je navodno ribario u slovenskim vodama. Savudrijski ribar Ossich mreže je izvlačio oko sedam sati ujutro oko 3 i pol nautičke milje od savudrijske obale, a slovenski policajci koji su do njega doplovili patrolnim brodom rekli su mu da je prešao hrvatsko-slovensku granicu u Vali.
- Jutros sam išao dizati mreže i poslije ih ponovo položio kad su došli slovenski policajci na mene, tvrdili su da sam sto metara u slovenskom moru. Ja sam im pokazao, došli su kod mene na barku, su gledali na moj GPS i vidjeli su da sam u hrvatskim vodama, da nisam preko. Onda su otišli i poslije minutu i pol su opet došli i su me pitali ako se mogu opet zaustaviti da će navodno doći slovenski inspektor ribarstva, priča Ossich.
Potom se zaustavio, a do njega je došao inspektor i zatražio dokumente koje mu je Ossich odbio dati. Još smo malo pričali i onda su otišli, veli Ossich koji je slučaj prijavio hrvatskoj policiji.
- Imaju dvije, tri radarske kontrole na kopnu i kad vide nekoga da radi blizu granice, odmah šalju policiju van. Znamo da svatko radi svoj posao, ali doći i tjerati nas iz naših voda to nije fer, dodaje Ossich. Priča nam kako se ovakvi slučajevi sve češće dešavaju u posljednjih par mjeseci.
Slična je priča njegovog kolege Ecija Kocijančića kojeg je prije tri mjeseca na sličnoj poziciji zaustavila slovenska pomorska policija, koje ga je navodno uhvatila da ribari u slovenskim vodama, dok on tvrdi da je bio u hrvatskim vodama. I njega su kao i Ossicha slikali, a ovih dana stigla mu je kazna koju mora platiti u iznosu od 1.300 eura, plus sudski troškovi i zabrana prelaska preko granice dok se to ne riješi.
- Rekli su nam iz Zagreba da će se sve riješiti međutim nije se ništa riješilo, veli Kocijančić. Dodaje kako neće dizati tužbu jer je svu dokumentaciju poslao ministarstvu i prema njima je to riješeno. Navodno je telefonski dobio potvrdu da će se uskoro održati sastanak između slovenske i hrvatske strane, na čijem će se dnevnom redu naći i njegov predmet.

Izvor: www.glasistre.hr