• hr
  • en
  • de
  • it

Slovačka tvrtka kupila četvrtinu ‘Sunčanog Hvara’ za kunu

Društvo „Prime Tourist Resorts" sa sjedištem u Bratislavi stekla je 2.080.000 dionica društva „Sunčani Hvar" temeljem Ugovora koji je sa njima sklopila ORCO Property Grupa iz Luksemburga. Time je bratislavska tvrtka prešla prag od 20 posto temeljnog kapitala odnosno glasačkih prava na način da sada ima u „Sunčanom Hvaru" udio od 24,94 glasačkih prava.
Iako je cijela operacija prodaje dionica ORCO Grupe slovačkom partneru bila obavijena velom tajne, pa nitko ni u tvrtki „Sunčani Hvar", baš kao ni u državnim tijelima koja upravljaju državnom imovinom i u resornom Ministarstvu turizma nisu imali pojma da se vlasnička struktura drastično mijenja, ORCO Grupa je tom financijskom akrobacijom zadržala u svojem vlasništvu 31,6 posto dionica „Sunčanog Hvara", dok država sada ukupno ima 33 posto dionica, a mali dioničari 11 posto.
Ono što je procurilo u javnost jest da je ORCO svojih 24,94 posto dionica prodao Slovacima za jednu kunu, a trenutna vrijednost dionica „Sunčanog Hvara" na burzi je 11 kuna. Kupac će preuzeti i sva potraživanja Orco grupe što će platiti 2,1 milijun eura, a to je popust od oko 65 posto na njihovu vrijednost, navodi ORCO u priopćenju.
O novonastaloj situaciji koja bitno mijenja sve dosadašnje planove i prijedloge razriješenja dugogodišnjeg spora između države i ORCO Grupe, koje su u javno-privatnom partnerstvu u upravljanju „Sunčanim Hvarom", nitko ne želi javno govoriti, ali neslužbeno saznajemo kako je dogovor da se ova turistička sezona odradi bez potresa, ali jesen bi za „Sunčani Hvar",ORCO Grupu, ali i državu koja upravlja dijelom dionica tvrtke, mogla biti burna, kažu dobro informirani.
Naime, Hvarom se već proširila informacija o tome da je slovački kupac zapravo satelitska tvrtka koja samo u ovom trenutku treba poslužiti za promjenu dioničarske strukture „Sunčanog Hvara", a u nekom drugom trenutku bi se njihove i ORCO-ve dionice ponovno mogle naći zajedno, pri čemu bi pravi gubitnik bila - država Hrvatska.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr