• hr
  • en
  • de
  • it

Slavne osobe hrvatskom turizmu rade besplatnu reklamu

Hrvatsku i ove godine posjećuju svjetski poznate i slavne osobe, od glazbenika, 'filmaša', biznismena i sportaša do raznih drugih 'celebrityja', a bilo da dolaze privatno ili radno, javno ili tajno, njihove 'korake' uvijek prate mediji zbog zainteresirane javnosti čime se skreće i pažnja na pojedinu zemlju kao turističku destinaciju te zasigurno pridonosi njenoj promociji i atraktivnosti.

Dolasci poznatih i slavnih osoba na odmor ili zbog posla u Hrvatsku i na Jadran nisu novost ovog doba, dolazili su i prije, ali primjetno je da zadnjih godina sve češće dolaze i privatno, turistički, na kraći ili duži odmor, a ne samo na poziv iz Hrvatske.

To znači i da takve osobe svoj boravak u Hrvatskoj i plaćaju, najčešće u najboljim i najskupljim hotelima, ili s druge strane trošeći u marinama i manjim, autohtonim restoranima po otočnim uvalama s obzirom da ih dosta na Jadran dolazi vlastitim, iznajmljenim ili jahtama prijatelja.

Često takve osobe, ovisno o 'jačini' slave i trenutne popularnosti, ne žele veliki pa ni ikakav publicitet, za neke od njih se ni ne zna da su u Hrvatskoj ili se to tek naknadno dozna, a za razliku od izbjegavanja medija neki od njih se ipak nastoje družiti s lokalnim stanovništvom želeći i na taj način više doznati o zemlji u kojoj provode cijeli ili djelomični odmor.

No, ma kako se javno pojavljivali, otkrivali ili skrivali, ipak se za njih i njihov boravak u Hrvatskoj čuje i to puno dalje od hrvatskih okvira, posebno putem internetskih portala i društvenih mreža na kojima imaju profile i nerijetko sami ili njihovi prijatelji fotografijama, video snimcima ili 'postovima' otkrivaju gdje su i što rade.

Upravo takve objave direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić smatra neprocjenjivom i besplatnom reklamom za Hrvatsku i njen turizam jer dosežu do velikog broja čitatelja/gledatelja u svijetu.

To nadograđuje i službene promotivne aktivnosti u čemu Matešić važnim ističe brojne i sve pohvalnije strane medijske objave i reportaže o Hrvatskoj koje zasigurno dopiru i do takvih osoba pa stoga i suradnju s medijima drži jednim od najvažnijih i najboljih promotivnih kanala HTZ-a.

I iz Ministarstva turizma dolazak poznatih osoba i njihovo zadovoljstvo viđenim i doživljenim u Hrvatskoj smatraju izvrsnom promocijom zemlje u svijetu, posebno kroz objave na društvenim mrežama koje imaju vrlo veliku vrijednost i utjecaj na imidž zemlje.

Kao primjer navode poznatu američku pjevačicu Beyonce koja često u svojim javnim istupima spominje ljepote otoka Hvara, gdje je privatno sa suprugom poznatim svjetskim glazbenim producentom Jay-Z-jem boravila prije dvije godine, a opisi njihovih doživljaja Hvara i Hrvatske u vrlo su kratkom vremenu obišli svijet i doprli do milijuna ljudi.

Tome se pridružila i njezina sestra, također pjevačica, Solange, koja je ove godine drugi put posjetila Hvar gostujući na For festivalu i čije su fotografike s kupanja na Hvaru obišle svijet.

Hvar je uz Dubrovnik i inače jedno od najpopularnijih hrvatskih odredišta 'celebrityja', a zadnjih par godina tome se ljeti sve više 'pridružuju' Zadar, Split i Istra (Umag, Pula), ali i Zagreb koji je definitivno zadnjih godina ušao na 'A' listu svjetskih kongresnih i koncertnih te općenito kulturnih odredišta.

Zagreb s te strane i najviše posjećuju svjetske zvijezde, a iako se te posjete najčešće svode na odrađivanje koncerta ili promocije nekog filma, knjige ili drugog (parfema, modne marke odjeće, automobila, sporta i drugog) svi oni najčešće odspavaju bar noć-dvije u zagrebačkim hotelima, a ponekad se i prošetaju gradom, obave manji shoping ili slično.

Dubrovnik se i ove godine, kao i gotovo svake u svojoj dugoj povijesti, može pohvaliti dolascima svjetski poznatih osoba, a iako ih je do sada ove godine u tom gradu bilo nešto manje nego primjerice prošle, za taj je grad važan dolazak osnivača Microsofta i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gatesa s obitelji na privatni odmor početkom kolovoza.

Odmoriti se došao i boksač Vladimir Kličkov, glumice sestre Olsen, australsko-američki glumac hrvatskog podrijetla Nathaniel Buzolic iz TV serije "Vampirski dnevnici", navratila je kratko i slavna talijanska glumica Monica Bellucci, a jahtom je pred Dubrovnik doplovio ovog ljeta i medijski izdavač Rupert Murdoch koji je boravio i u Istri.

I Zadar posjećuju zvijezde, među kojima je drugi put ove godine na koncertu, ali i privatno s obitelji bio glazbenik Carlos Santana, kao i jedan od najpopularnijih njemačkih glumaca Stephen Luca te modni kreator Giorgio Armani i glumica Gwyneth Paltrow (uplovili jahtom i otišli na aerodrom). Redovito dolaze i Karolina od Monaka i njen brat princ Albert, a slijedom sve veće popularnosti u Francuskoj u Zadar sve češće dolaze i poznati glumci iz te zemlje.

Na splitskom i drugim područjima srednje Dalmacije ovog je ljeta na odmoru boravio vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone, koji u Hrvatsku dođe gotovo svake godine, a primjećene su i jahte još nekih svjetskih milijardera, poput Rusa Igora Viktorovicha Makarova (predsjednik odbora direktora Itera Oil and Gas Company) te jednog od najbogatijih Srbina na svijetu Philipa Zeptera.

Splitu je brojne 'zvijezde' ovog ljeta donio i glazbeni festival Ultra Europe na kojem se najavljivao, ali ne i potvrdio kao posjetitelj i bogataš Roman Abramović koji se također već nekoliko puta odmarao na hrvatskom Jadranu.

Istra redovito primjerice na teniskom turniru ATP Umag svake godine ugosti brojne teniske, ali i glazbene svjetske zvijezde, dok se za dolaske poznatih svjetskih glumaca, poput Angeline Jolie prije dvije godine, na Brijunima niz godina tijekom ljeta 'pobrine' Kazališe Ulysses Rade Šerbedžije.

Iznimno uspješni i odlično posjećeni, znatno bolje od prijašnjih i od publike i od izvođača 'zvijezda', ove su godine bili i već 'razvikani' višednevni ljetni glazbeni festivali, poput In Music-a na zagrebačkom Jarunu, Terranea u Šibeniku i Gardena u Tisnom, a rijetko koja svjetska faca željna zabave i ludog provoda u Hrvatskoj ne propusti posjetiti i novaljsko Zrće.

Izvor: www.poslovni.hr