• hr
  • en
  • de
  • it

Škverani u igri za gradnju trajekta

Odluka o tome tko će graditi nove brodove za "Jadroliniju", nacionalnog "bijelog" brodara, bit će, kako smo doznali, donesena do sredine ožujka.
Brodogradilišta koje ispune uvijete natječaja gradit će četiri ista trajekta kapaciteta 600 putnika i 145 vozila. Prvi bi trebao biti isporučen brodarskoj tvrtki sa sjedištem u Rijeci do lipnja 2014. godine, a ostala tri do 2016. godine.Trajekti će se graditi za program obnavljanje flote "Jadrolinije", a plovit će na postojećim jadranskim trajektnim linijama.
Osim drugih domaćih brodogradilišta, koja u kroničnoj nestašici novih poslova ne skrivaju ambicije da se uključe, jedan od natjecatelja bit će i "Brodosplit". Izgradnjom ovih brodova navozi splitskog brodogradilišta bili bi zaposleni punih godinu dana. Danas 31.siječnja zadnji je dan roka za prikupljanje ponuda, a u ožujku, prema informacijama iz Ministarstva pomorstva, slijedi potpisivanje ugovora s najboljim ponuđačem.
Kredit od 29 milijuna eura "Jadroliniji" trebala bi odobriti Hrvatska banka za obnovu i razvoj. Novim brodovima "Jadrolinija" planira značajno pomladiti flotu i rashodovati neke stare brodove, ponuditi kvalitetniju uslugu putnicima, ali se i pripremiti za stranu konkurenciju s kojom će se nacionalni brodar suočiti 2017. godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr