• hr
  • en
  • de
  • it

Škverani održali riječ: ‘Jumbo’ konačno zaplovio

Brod za posebno teške terete ‘Jumbo kinetic' jučer je iz ‘Brodosplita' zaplovio prema riječkom brodogradilištu ‘Viktor Lenac' na dokovanje. U sljedećih desetak dana, koliko će ovaj teškaš, odnosno ‘heavy lifter' najveći svoje vrste na svijetu, provesti u doku, uklonit će se ostaci metalnih izdanaka (oslonaca) sa trupa zaostali dok je brod bio na navozu. Autogenim aparatima uklonit će svi metalni oslonci, po desetak sa svake strane trupa. Nakon uklanjanja slijedi brušenje i bojanje podvodnog dijela trupa ‘Jumbo kinetica'. Ovaj 152 metra dugi ‘heavy lifter', ukupne nosivosti tri tisuće tona, u cijelosti je gotov. Nakon povratka iz Rijeke obavit će se probne vožnje uz montažu dizalica, bez kojih je brod neupotrebljiv. Riječ je o dizalicama koje se u Kini proizvode po njemačkoj licenciji.
Podsjetimo, početkom lipnja naručitelj, nizozemski brodar ‘Jumbo shipping', odlučio je prije isteka produženog roka isporuke jednostrano raskinuti ugovor za isporuku prvog ‘heavy liftera'. Ispostavilo se da su to napravili iz dva razloga; nisu na vrijeme produljili avansna jamstva, te su nastojali sniziti cijenu broda ugovorenog za 42,5 milijuna eura. Ugovor potpisan s bivšom upravom početkom lipnja prestao je važiti, brod prelazi u vlasništvo „Brodosplita". Uz to, nije manjkalo ni interesa europskih brodara za kupnju posebnog škverskog broda. Valja naglasiti kako je ovaj brod građen i za dostavu teške opreme naftnim platformama diljem svjetskih mora, pa je interes kupaca očekivan. Međutim kako je nizozemski brodar i dalje želio vidjeti „Jumbo kinetic" u svojoj floti, pristupilo se novoj rundi pregovora koji su nedavno okončani dogovorom korisnim za obje strane. Škverski pregovarači, uz pravnu podršku jedne velike odvjetničke kuće iz Londona, ostvarili su na koncu i višu konačnu cijenu od prvobitno ugovorenih 42,5 milijuna eura.
Drugi brod za teške terete, ‘Fairmaster', nakon primjene iskustava na prvom, škverani grade prema planu i bit će isporučen do kraja godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr