• hr
  • en
  • de
  • it

Škverani će graditi četiri teglenice za Norvežane

Škveranima su se poslovne karte izgleda dobro posložile. Nakon što je "Brodosplit" nedavno brazilskom naftnom kolosu "Petrobrasu" isporučio podmorske "robote", podizače naftovoda, s jednom je norveškom brodarskom grupacijom ugovorio izgradnju velikih teglenica. Riječ je o četiri teglenice dužine 91 metar koje će služiti za transport teške opreme do naftnih postrojenja u ledenim vodama sjevernog Atlantika.
Novi posao, vrijedan više od 100 milijuna kuna, potvrdio nam je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave "Brodosplita", koji već duboko ulazi u unosnu "offshore" nišu.
- U procesu restrukturiranja "Brodosplita", DIV je proizvode iz "offshore" programa visoke vrijednosti definirao kao strateške projekte. Nakon isporučenih podmorskih podizača naftovoda u veljači ove godine za brazilski "Petrobras" te najava eksploatacije nafte i plina u Jadranu, novi ugovori odlična su referencija za buduće projekte ovog tipa - kazao je Debeljak, čelnik splitskog brodogradilišta. Treba dodati da su u opciji još četiri identične teglenice za istog naručitelja.

Klasa za led
Teglenice za Norvežane dužine su 91 metar i širine 27 metara, nosivosti 10 tisuća tona. Gradit će se na navozima te će osigurati zaposlenost škverskih kapaciteta oko osam mjeseci. Ilustracije radi, jedna teglenica može nositi težinu koja odgovara težini broda za rasute terete dugog 180 metara kakve su škverani gradili za splitski "Jadroplov".
Čelične teglenice dizajnirane su tako da podnose velika opterećenja, više od 25 tona po četvornome metru, s ugrađenim sustavom balansiranja. Gradit će se po dvije u seriji, a riječ je o prvim takvim baržama s klasom leda 1A, što znači da će moći ploviti po ledu debljine do jednog metra uz pomoć remorkera ledolomaca koji ih tegle. Škverske će teglenice, ukratko rečeno, biti izgrađene tako da odolijevaju svim teškim uvjetima hladnog sjevera.
Upućeniji kažu da hrvatska brodogradilišta do sada nisu gradila ovakve "mrcine" od teglenica.
Sada se sa sigurnošću može reći da "Brodosplit" ozbiljno računa i na poslove u najavljenoj eksploataciji jadranske nafte, a poslovi za Norvežane i Brazilce sjajne su referencije.
Ugovor o njihovoj izgradnji, kako doznajemo, stupit će na snagu polovinom srpnja, a isporuka prvih dviju teglenica očekuje se osam mjeseci nakon potvrde ugovora.

‘Brodosplit' dobio posao i od ‘Plovputa'
Teglenice nisu jedini posao koji su ovog mjeseca dobili splitski brodograditelji. U oštroj konkurenciji, te nakon što je poništen natječaj u kojem je prvobitno pobijedio pulski "Uljanik" s "Tehnomontom", "Brodosplit" je dobio i projekt izgradnje radnog broda betonare za splitski "Plovput". Bit će to brod dužine 48 metara, a gradit će se prema nacrtima "Brodarskog instituta" iz Zagreba. Namijenjen je izgradnji novih i održavanju postojećih objekata pomorske signalizacije. Također, služit će i za obavljanje raznih građevinskih radova na obali i pod morem.
- Odluka je konačna i ponuda splitskog brodogradilišta ocijenjena je najpovoljnijom. Vrijednost je ugovora 54,3 milijuna kuna, a očekujemo njegovo skoro potpisivanje. Rok za izgradnju broda je 18 mjeseci, pa očekujem da će zaploviti 2016. godine. To je naš kapitalni projekt kojim počinje i novo razdoblje naše tvrtke - kazao nam je Darko Meštrović, direktor "Plovputa" čija flota sada ima 12 radnih brodova, što manjih, što većih.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr