• hr
  • en
  • de
  • it

Škver traži 60 radnika za projekt od 300 milijuna kuna

O

sim s novim ugovorom s talijanskim "Fincantijerijem" o izgradnji sekcija za dva megakruzera, "Brodosplit" je u 2015. godinu ušao i s novim natječajem za primanje novih radnika. Škversko poslovodstvo traži 60 djelatnika različitih profila - bojadisera, električara, glodača, tokara, pjeskara, te izolatera - kojima bi bili ponuđeni ugovori na određeno vrijeme.
Darko Pappo, član "Brodosplitove" Uprave, kaže kako će veći dio radnika biti angažiran na izgradnji 41 podvodne brane za projekt "Vrata Venecije".
- Mi stalno imamo otvorene natječaje za zanimanja gdje nam trebaju kvalificirani radnici poput zavarivača, pjeskara, bojadisera... S obzirom na veliku količinu čelika koju ćemo koristiti u projektu podvodnih brana, tu će nam trebati i veći dio ljudi. Kako dinamika gradnje bude rasla, tako ćemo angažirati sve veći broj zaposlenika. Izgradnja brana, posebno u dijelu zavarivanja i bojenja, zahtijeva preciznost rada, te stoga traži kvalitetne, iskusne, te, napose, kvalificirane radnike. Svaka brana ima dimenzije 29 puta 24 metra, te debljinu šest metara - naglašava Pappo.
- Riječ je o branama koje leže na dnu mora i konstruirane su kao specijalni spremnici napunjeni zrakom, odnosno vodom. Kada se budu punili zrakom, tada će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu, a kada se ispumpa zrak, ponovno će leći na morsko dno - pojašnjava naš sugovornik.
Za ugovorene brane koje će štititi venecijansku lagunu od pogubnog utjecaja plime i oseke u sjevernom Jadranu škverani će obraditi preko 12.000 tona čelika, a što, ilustracije radi, odgovara količini materijala koja je bila potrebna za izgradnju dvaju brodova namijenjenih prijevozu teških tereta za nizozemsku kompaniju "Jumbo Shipping".

Posao izgradnje brana za spas Venecije neslužbeno se procjenjuje na 300 milijuna kuna.
Pretpostavlja se da će radovi na jednom segmentu trajati mjesec dana. Kako nam je najavio Darko Pappo, svečano potpisivanje ugovora s konzorcijem "Venezia Nuova" koji vodi projekt "Mojsije", vrijedan 7 milijardi eura, očekuje se polovicom siječnja. Goleme brane koje će izgraditi splitski škverani postavit će se u morskim prolazima Malamocco i Chioggia, središnjim ulazima u venecijansku lagunu, koja s juga zaokružuje slavni grad svetog Marka koji muku muči da ostane iznad morske površine.

Cjelokupan sustav brana koje će se, osim u prolazima Malamocco i Chioggia, postavljati i u tjesnacu Lido, predviđa ukupno 76 "prepreka". Plan je, dakle, da se uoči dolazak plime s otvorenog mora, podvodnim branama zatvore spomenuta tri kanala koja vode u venecijansku lagunu. Tijekom tih nekoliko sati laguna bi bila zatvorena, a brodovi ne bi mogli slobodno uplovljavati.
Početkom 20. stoljeća, Venecija je godišnje u prosjeku imala sedam poplavnih dana. Međutim, posljednjih godina grad je dijelom pod vodom i do 200 dana u godini. U listopadu prošle godine uspješno je testirano podizanje i spuštanje četiriju mobilnih brana u kanalu Lido.
Prema talijanskim medijima, tada se među gostima i inženjerima prolomio "iskreni pljesak olakšanja". Projekt spašavanja Venecije od potonuća zove se MOSE (Mojsije, odnosno Modulo Sperimentale Elettromeccanico = eksperimentalni elektromehanički modul).

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr