• hr
  • en
  • de
  • it

Škver kasni, Rusi otišli, Volga osta sanak pusti

Ruski brodovlasnik za kojega je u prosincu 2013. godine u "Brodosplitu" počela gradnja riječnog kruzera za prijevoz putnika, "Volga Dream II", na liniji Moskva - St. Peterburg, kako neslužbeno doznajemo, odustao je od tog posla sa splitskim škverom zbog kašnjenja cijelog projekta.
Kako doznajemo iz dobro obaviještenih škverskih izvora, Rusi su napustili posao zbog nemogućnosti da splitski škver realizira dogovoreni datum isporuke broda, kako bi kruzer ušao u katalog ponude za iduću sezonu. Prema našem izvoru, u utorak je bio posljednji dan za objavu datuma završetka gradnje.

Riječni kruzer je naručila kompanija "Premier Cruises Limited", koja je vlasništo ruskog investitora, a riječ je o brodu za putovanja slatkovodnim plovnim putovima, odnosno za prijevoz putnika.

Ovaj brod je inače prvi za inozemnog naručitelja potpisan nakon preuzimanja spitskog škvera od strane samoborske tvrtke DIV, vlasnika Tomislava Debeljaka.

Kako smo pisali u prosincu 2013. godine, prigodom početka gradnje tog broda za riječna putovanja izražena je nada kako će brod biti gotov do sredine ožujka ove godine.

Brod je dug 105 metara, širok 16, a trebao je imati 82 luksuzno opremljene putničke kabine, u kojima je moglo uživati 160 putnika, a o kojima bi se skrbilo 69 članova posade. Oni bi bili smješteni u 39 kabina.
Prema posljednjim informacijama iz škvera, brod je u fazi opremanja, nakon čega bi na njemu trebalo napraviti razna testiranja, ispitivanja, pokusnu plovidbu, dokiranje, a za danas je navodno najavljeno i prvo paljenje brodskog stroja.
Da nam prokomentira ovu informaciju, zamolili smo Josipa Jurišića, glasnogovornika splitskog škvera, koji nas je zamolio da mu mailom pošaljemo pitanje, što smo i učinili.

Odgovor je bio vrlo kratak.
"Nemamo komentara", odgovorio nam je Jurišić.

Sličan problem splitski je škver imao i prije nešto manje od godinu dana, kada je od posla izgradnje broda odustao nizozemski "Jumbo shipping company", koji je u splitskom škveru gradio dva broda za prijevoz posebno teških tereta, tzv. heavy liftere, koji su vrlo zahtjevni za izgradnju.
Budući da su probijeni rokovi izgradnje, Nizozemci su se odlučili povući iz posla, pa se splitski škver okrenuo međunarodnom tržištu, gdje je pokušao prodati jedan heavy lifter za veći iznos nego je to bilo dogovoreno s Nizozemcima. No, nakon dva do tri mjeseca Nizozemci i predstavnici škvera ponovno su sjeli za pregovarački stol i uspjeli pronaći zajednički dogovor, koji je zadovoljio obje strane. Tada je potpisan ugovor po kojemu je brod prodan Nizozemcima za pet milijuna eura višu cijenu od prvotno dogovorene. U tom je trenutku to bio dobar posao za škver jer je postigao bolju cijenu. Što će se sada dogoditi u ovom poslu za ruskog naručitelja, teško je reći. Možda jedni i drugi kalkuliraju kako bi od tog posla, izgradnje riječnog kruzera, ostvarili dodatnu dobit ili određeni popust.

Bilo kako bilo, za jednu i drugu stranu bilo bi najbolje da sjednu za pregovarački stol i dogovore se.

 

Osobna karta
105 metara - duljina broda
16 metara - širina
82 luksuzno opremljene putničke kabine
160 putnika - kapacitet kruzera
69 članova posade
39 kabina za posadu i osoblje