• hr
  • en
  • de
  • it

Škver bi gradija dok!

Umjesto u "Jadranskom brodogradilištu" u Bijeloj, na crnogorskoj obali, feribot "Regina della pace", međunarodnog brodara "Blue line", ove će godine manji dio remonta obaviti u "Brodosplitu". Upravo ovih dana gotovo 140 metara dug brod nalazi se na vezu u škverskoj luci, u samoj blizini hale "Brodogradilišta specijalnih objekata".
Kako kažu upućeni, ovo je najveći brod koji je ikada bio u splitskom brodogradilištu na remontu. Prema ugovoru s "Blue lineom", brod će biti do ožujka na vezu u splitskom škveru i u tom razdoblju obavit će se servisni radovi čišćenja, bojenja i razni drugi popravci. Tijekom ožujka očekuje se odlazak broda iz splitskog brodogradilišta prema Bijeloj na daljnji tijek radova.
Darko Pappo, član uprave "Brodosplita", kazao nam je kako nova poslovna politika brodogradilišta predviđa orijentaciju i na tržište remonta brodova.
- Želimo maksimalno iskoristiti sve kapacitete "Brodosplita", a to nije samo izgradnja novih brodova, nego i pružanje usluga održavanja i popravaka brodova koji već plove. Dakle, svakako želimo ući na tržište remonta brodova na kojemu možemo pružiti dio usluga.
Za sada ozbiljnije popravke na trupu brodova u remontu ne možemo obavljati jer nemamo suhi dok, koji, primjerice, ima škver u Bijeloj. Ako se pokaže potreba, a to ćemo vidjeti prema budućim upitima brodara, da u "Brodosplitu" obavljamo remontne zahvate, imamo planove o izgradnji jednog suhog doka koji bismo iskoristili i za izgradnju novih brodova.
Kao što je poznato, plutajući dokovi znatno smanjuju vrijeme izgradnje broda te ih koriste sva suvremena europska i korejska brodogradilišta - kazao nam je Pappo, jedan od čelnika "Brodosplita".
Od listopada prošle godine u "Brodosplitu" se nalazi i manji "Blue lineov" putnički brod "Dalmatia" na kojemu se također obavljaju radovi.
Nekih prijašnjih godina u splitsko brodogradilište na remont su dolazili turistički hidrokrilici. Da se remont brodova isplati, potvrđuje i "Jadransko brodogradilište" u Bijeloj, koje godišnje na remontu ima od 50 do 70 brodova, uglavnom teretnjaka i tankera, a sve više i luksuznih putničkih brodova ili jahti. Pružaju sve usluge remonta i rekonstrukcije brodova, no bez tehnološke obnove ovom čuvenom crnogorskom škveru prijeti pad poslova.

Osnovne mjere feribota "Regina della pace"
- 138 metara dužine
- 24 metra širine
- 1700 putnika
- 555 vozila
- 1979. godina izgradnje
- 2004. godina obnove

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr