• hr
  • en
  • de
  • it

Škoji na udaru bure i leda

Bura kakva se ne pamti, na Rabu je rušila sve pred sobom te se sastao Stožer za zaštitu i spašavanje, a građani upozoravali putem radija da ne izlaze, dok u školama u Vrbniku, Puntu i Baški, ledeni udar nisu izdržale stare kotlovnice pa se nastava odvijala uz pećice

Polarna studen praćena olujnom, čak i orkanskom burom, otočanima stvara sve više problema. Ni najstariji Rabljani ne pamte buru kakva je u utorak tijekom cijeloga dana harala Rabom. U jutarnjim se satima sastao Stožer za zaštitu i spašavanje, kako bi svi bili spremni za eventualne intervencije, a putem Radio Raba upozoravali su se građani da ne izlaze iz kuća ako nije potrebno, jer je naročito poslijepodne bura s orkanskim udarima rušila stabla, krovove, reklame, crjepove, tende. Šteta je zabilježena na mnogim objektima i brodovima, a brojne službe zbog prekida u isporuci električne energije nisu mogle obavljati posao. Zbog rušenja dijela krova na zgradi Srednje škole Markantuna de Dominisa, učenike se nije puštalo van na odmor, a popodnevna smjena nije imala nastavu.

Gradonačelnica Rosanda Krstinić Guščić kaže da još nikad nije doživjela takvu snagu bure.
- Sve službe od Doma zdravlja, Policije, DVD-a, gradskih službi, komunalnih društava su u pripravnosti i pratimo situaciju. Ima na žalost dosta šteta na kućama, krovovima, dosta polomljenih i iščupanih borova, a u poslijepodnevnim satima bura je potpuno uništila zimski šator na Trgu Municipium Arba. Bura je »digla« metalni krov na trgovini »Diona«, prekinuta je nastava zbog kvara na dalekovodu i nestanka struje. Dječji vrtić radio je bez poteškoća, međutim bude li daljnjih problema sa strujom, reagirati ćemo i obavijestiti roditelje. Putem Radija Rab upozoravali smo građane na opasnosti, no došlo je do kvara i na odašiljaču te smo izgubili mogućnost obavještavanja putem radija, rekla je Krstinić Guščić, i podsjetivši da je Rab posljednjih devet dana odsječen od kopna, s iznimkom dva dana kada je bio povremeno povezan, dok je u utorak potpuno odsječen jer su obje trajektne linije u prekidu. Gradonačelnica se čula i s loparskim kolegom, načelnikom Alenom Andreškićem oko eventualnih intervencija i praćenja situacije, zaključivši da je pred svima teška noć. Posljedice nevremena koje je poharalo otok i aktivnosti koje će se poduzeti, bit će tema sastanka u uredu gradonačelnice Raba u srijedu.
Na Krku su pak posljednjih dana ipak najpogođeniji prosvjetari, posebno oni koji rade u starijim objektima - područnim školama u kojima zastarjele i već islužene kotlovnice ne uspijevaju zadržati funkcionalnost u sad već ekstremnim vremenskim uvjetima. Nakon što su proteklih dana izvanredno stanje bilježili osnovci i njihovi nastavnici u Puntu i Vrbniku, u utorak je nastava privremeno bila otkazana i u bašćanskoj područnoj školi, i to zbog kvara na kotlovnici.

U područnoj školi Vrbnik je došlo do zapaljenja dimnjaka
- Zapravo, dimnjak nije planuo jer su nastavnici na vrijeme primijetili da je cijev užarena pa su pozivom vatrogascima spriječili veću štetu, prenio nam je Serđo Samblić, ravnatelj otočne OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk. Vatrogasci su stvari brzo stavili pod kontrolu, no cjelokupni sustav grijanja će do sanacije dimnjaka ipak morati ostati izvan funkcije. Odmah po intervenciji odlučeno je da se nastava i dalje odvija u vrbničkoj školi, ali u dvosmjenskom režimu.
Tako od u utorka u četiri učionice koje su, zahvaljujući pomoći Županije u međuvremenu opremili električnim pećima, sad uspijevaju održati koliko-toliko normalne uvjete rada. Sve do popravka dimnjaka i ponovnog rada kotlovnice nastava će za učenike viših razreda u PŠ Vrbnik biti u jutarnjoj smjeni, od 7.45 do 12.10 sati, dok će polaznici nižih razreda u iste četiri učionice s nastavom započinjati od 12.15 sati.

Problema je bilo i u Puntu, gdje je kotlovnica nakratko »kihnula« tijekom petka.
- Zbog velikih hladnoća učenike smo tog dana poslali njihovim kućama, kaže Samblić. Nastale tehničke probleme školski je domar, uz pomoć inženjera Brodogradilišta Punat koji su spremno »uskočili«, u relativno kratkom roku ipak uspio sanirati pa se nastava ovog tjedna tamo odvija bez problema - kaže Samblić, dodajući da je u bašćanskoj školi kvar na kotlovnici ipak popravljen te bi se nastava već u srijedu, ne dogodi li se u međuvremenu kakav novi kvar, također trebala vratiti u normalu.
- Činjenica je da u dobrom dijelu krčkih škola, posebice onima starije izgradnje, rade islužene kotlovnice koje jednostavno vape za obnovom i zamjenom. Nadam se da će ovi događaji ubrzati planove njihove modernizacije - zaključuje Samblić.

Kupališna oaza okovana ledom
Neuobičajeno debele temperaturne minuse koje na Krku već neko vrijeme prate i jednako »krvoledeći« podaci o brzinama vjetra, potvrđuju i prizori koje smo zabilježili u uvali Soline na sjeveroistočnoj obali otoka Krka. Poznata ljetna kupališna oaza Dobrinjštine ovih je dana okovana ledom. Ne baš uobičajene i pomalo nadrealne prizore prostrane plaže poznate i po svom ljekovitom blatu još neobičnijima čine ondje zaboravljene kupališne kabine za presvlačenje s kojih, sad kroz led i studen prolaznike na »uživanje« u ledeno hladnim osvježavajućim pićima pozivaju vesele i šarene, ljetom obojene reklame.

Izvor: www.novilist.hr