• hr
  • en
  • de
  • it

Sjeverni Jadran pada, Dalmacija raste

Tako je u Istri bilo 2 posto manje dolazaka (blizu milijun dolazaka) i 1 posto manje noćenja i (4,9 milijuna noćenja), dok je na Kvarneru u prvih šest mjeseci bilo 656.000 dolazaka ili 1 posto manje nego lani te 2,6 milijuna noćenja ili isto kao i lani. Samo u lipnju je pak lipanjska rupa Kvarneru donijela nešto veći minus te je ostvareno 307.221 dolazaka, što je 3 posto manje, i 1.478.195 noćenja, što je 4 posto manje u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Ministar turizma Darko Lorencin održao je danas u Splitu konferenciju za medije na kojoj je prezentirao rezultate za prvih šest mjeseci ove turističke godine. Od siječnja do lipnja tako u Hrvatskoj ostvareno 3,62 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2012. predstavlja rast od 5 posto u dolascima i 4,6 posto u noćenjima, priopćili su iz Ministarstva turizma.
- S obzirom na okolnosti, gospodarsko stanje u Europi, nepovoljan razmještaj praznika i blagdana na glavnim emitivnim tržištima i loše vrijeme, rezultati predsezone izuzetno nas vesele i bude optimizam za nastavak turističke 2013. Hrvatska ima konkurentan turistički proizvod, ali istovremeno i dovoljno prostora za njegovo dodatno poboljšanje, pa će Ministarstvo turizma nastaviti komunikaciji s tržištem i privatnim sektorom, kako bi u narednim godinama kroz zajedničku suradnji i rad, Hrvatska postala još konkurentnije turističko odredište svijeta, komentirao je Lorencin.
Rast turističkog prometa zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (9,5 posto dolazaka, 8,5 posto noćenja više), Dubrovačko-neretvanskoj županiji (11,3 posto dolazaka, 9,5 posto noćenja više), Zadarskoj županiji (14 posto dolazaka, 15,4 posto noćenja više), Šibensko-kninskoj županiji (11 posto dolazaka, 14 posto noćenja više) i u Gradu Zagrebu (14,5 posto dolazaka, 10,7 posto noćenja više).
Sjeverni Jadran, međutim, broji minuse. Tako je u Istri bilo 2 posto manje dolazaka (blizu milijun dolazaka) i 1 posto manje noćenja i (4,9 milijuna noćenja), dok je na Kvarneru u prvih šest mjeseci bilo 656.000 dolazaka ili 1 posto manje nego lani te 2,6 milijuna noćenja ili isto kao i lani. Samo u lipnju je pak lipanjska rupa Kvarneru donijela nešto veći minus te je ostvareno 307.221 dolazaka, što je 3 posto manje, i 1.478.195 noćenja, što je 4 posto manje u odnosu na prošlogodišnji rezultat.
U Hrvatskoj je pad dolazaka zabilježen iz Italije, i to za 7 posto, Slovenije za 2 posto i Rusije za 12 posto. S ruskog tržišta pad je očekivan najvećim dijelom zbog nepripremljenosti hrvatskih vlasti za početak izdavanja viza za ove platežno sposobne goste.
Da podsjetimo, vize su morale biti uvedene još 1. travnja, dakle i prije nego je Hrvatska postala članica EU, a to se znalo i mnogo ranije pa je bilo vremena za pripremu.

Izvor: www.novilist.hr