• hr
  • en
  • de
  • it

Sjajna predstava 'letećih holandeza' u Umagu

Pobjednici otvorenog Europskog prvenstva u jedrenju, klasi leteći holandez, koje se tijekom proteklog tjedna održavalo u akvatoriju ispred Umaga su mađarski jedriličari Szabolcs Majthenyi i Andras Domokos, koji su u devet jedrenja učinili najmanje pogrešaka 'zaradivši' samo 46 poena.
Na drugo mjesto plasirala se nizozemska posada Enno Kramer i Ard Geelkerken dok je na treće mjesto 'dojedrila' talijanska posada, braća Nicola i Francesco Vespasiani.
U Umagu se okupila svjetska elita jedriličara u klasi leteći holandez. Umaški pobjednici, mađarska posada, osvajači europske titule najboljih u klasi leteći holandez, su i svjetski prvaci budući su pobijedili i na SP-u održanom početkom ove godine u Sydneyju.
Osim njih u Umagu su jedrili i Nizozemski jedriličari Kramer/Geelkerken, srebrni na SP-u te njemački jedriličari Konig/Brack koji su u Australiji osvojili broncu dok su se u Umagu plasirali na 9. mjesto.
Na EP-u u Umagu jedrili su i Hrvatski jedriličari. Tin i Robin Matulja osvojili su u izuzetno jakoj konkurenciji odlično sedmo mjesto, dok je tandem Kosanović/Sepić bio 53., a posada Mamić/Pulić 68.
Na EP-u održanom u Umagu u klasi leteći holandez nastupilo je 70 posada, 140 jedriličara iz 15 zemalja. Vremenski uvjeti za nastup morskih 'formula 1' bili su odlični. Vjetra je bilo i previše, a uzburkanost mora bila je na 'rubu' tako da prvog dana EP-a jedriličari nisu isplovili zbog prejakog vjetra i valova na pučini 'visokih' i više od 1,5 metara.
Domaćini Europskog prvenstva u jedrenju, klasi leteći holandez, kojeg je otvorio u nazočnosti gradonačelnika Umaga Vili Bassanesea, predsjednika IFDCO-a Tonya Lyalla i predsjednika Fly Sailing kluba Ferda Matulje, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH, Tomislav Paškvalin bili su uz Fly Sailing klub iz Porozina i grad Umag te Turistička zajednica Umaga. Održavanje EP-a u jedrenju, klasi 'leteći holandez' odlično se uklopilo u formulu HTZ-a za produženje turističke post sezone, '365', budući se u Umagu, u smiraj ljeta i glavne turističke sezone, 'prikupilo' lijepi broj noćenja i turističkog prometa.

Izvor: http://ipress.rtl.hr/