• hr
  • en
  • de
  • it

Širi i dublji ulaz u Puntarsku dragu

Zadnje i jedino proširenje i produbljenje plovnog puta na ulasku u Puntarsku dragu obavljeno je prije stotinu godina. Radovi će zahvatiti oko 13 tisuća kvadrata stjenovitog dna koje će sa sadašnjih 2,5 do 3 metra biti »spušteno« na 4 metra od hidrografske nule

Potpisivanjem sporazuma o zajedničkom financiranju prve faze radova ugovoreno je proširenje i produbljenje plovnog puta na ulasku u Puntarsku dragu koji je prvi, i do danas jedini put (tek djelimično uspješno) produbljivan prije stotinu godina. Tim za Punat, Puntare ali i ondje stacionirane nautičare životno važnim projektom koji su, stavljanjem potpisa na Sporazum jučer »amenovali« načelnik Općine Punat Marinko Žic, zamjenik krčkog gradonačelnika Čedomir Miler te član Uprave Marina Punat Grupe Ivan Žic odrađen je radni dio prigodnog obilježavanja Andrinje - Dana Općine Punat kojemu su, uz ostale uzvanike, nazočili i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić te zamjenica župana PGŽ Marina Medarić.
Puntarska je draga, uvjetno rečeno, dulji niz godina bila predmetom spora između interesnih strana pa realizacija ovog naizgled »standardnog« dogovora nije bila lak niti formalni zadatak, naglasio je obrazlažući kontekst važnog projekta puntarski načelnik Marinko Žic od kojeg smo doznali i da je proljetos organizirano više sastanaka predstavnika Grada Krka, Općine i Marine Punat.
Radovi proširenja i produbljenja plovnog koridora zahvatit će oko 13 tisuća kvadrata stjenovitog dna koje će sa sadašnjih 2,5 do 3 metra biti »spušteno« na 4 metra od hidrografske nule. Radovi će se, objasnio je Ivan Žic, izvoditi tehnologijom miniranja i iskopa na način kako je to, pred nekoliko godina, za izvođenja probnog iskopa (koje je financirala Marina Punat) rađeno sa specijalizirane građevinske splavi. Plovni koridor, čija je ukupna duljina jedan kilometar, na ulazu će biti širok 38, a na izlazu 20-ak metara. Nakon prve faze uslijedit će i nove etape radova širenja i produbljenja koji se, u konačnici, planiraju u vrijednosti od oko 12 milijuna kuna. Bude li sve teklo prema planu, sigurnije i komotnije uplovljavanje u Puntarsku dragu bit će omogućeno već do 2017. godine.
Susreti i razgovori rezultirali su približavanjem stajališta i iznalaženja zajedničkog jezika u definiranju modaliteta dugoročnog, održivog i za sve prihvatljivog »modela korištenja« tog zajedničkog, vrijednog prirodnog resursa, rekao je Žic. Potpisivanjem Sporazuma o koordinaciji i zajedničkom financiranju prve faze projekta produbljenja i širenja plovnog koridora kreće posao koji će rezultirati boljom protočnošću pomorskog prometa tim akvatorijem, zaključio je puntarski načelnik.
- Poznato je da u plovnom koridoru Puntarske drage, naročito u ljetnim mjesecima, dolazi do zagušenja pomorskog prometa, a događala su se i nasukavanja brodova, rekao je zamjenik ministra Zdenko Antešić naglasivši da je zahvat bitan zbog plovidbeno-sigurnosnih i ekoloških razloga, jer će utjecati na cirkulaciju morske mase koja će bržim protokom pridonijeti obnavljanju flore i faune te plitke, zatvorene uvale koju teritorijalno dijele Općina Punat i Grad Krk. Troškove širenja i produbljenja plovnog koridora koji se, zajedno s cijenom nadzora, procjenjuju na četiri milijuna kuna u udjelima od po 45 posto financirat će Općina Punat i Marina Punat Grupa dok će Grad Krk tom novcu pridodati svoj 10-postotni udjel. Ulaganje će pomoći i država, posredstvom tvrtke »Plovput« koja će pola milijuna kuna utrošiti na osiguravanje sigurne plovidbe tijekom izvođenja radova.

Izvor: www.novilist.hr