• hr
  • en
  • de
  • it

Šimunov ne da ‘Nautu Lamjanu’ Erste banci

U stečajnom postupku "Naute Lamjane" vodi se prava rovovska bitka ne samo između bivših radnika koji bi se željeli vratiti na posao i većinskih vjerovnika, nego je nova fronta otvorena i na razini stečajnog upravitelja i dosad najvećeg vjerovnika Erste banke.
- Uz suglasnost stečajnog suca pokrenut je postupak pobijanja pravnih radnja kojima je Erste banka stavila hipoteku na teren "Naute Lamjane" - doznajemo od stečajnog upravitelja Edvina Šimunova. Riječ je o kreditu Jupiter Adriji koji je kao jamstvo imao teren od 64 hektara "Naute Lamjane", a sredstva nisu služila za potrebe rada škvera na Ugljanu. Na prvom ispitnom ročištu u prosincu 2011. godine priznato je potraživanja Erste banke u iznosu od 56,36 milijuna kuna, odnosno 82 posto svih potraživanja. Šimunov se sada savjetovao s odvjetnicima nakon traženja državne odvjetnice Lidije Vitaljić da se krene u pobijanje ovog tereta za "Nautu Lamjanu" i očito je dobio dovoljno dokaza da postoje dobri izgledi za dobivanje parnice.

- Ovaj postupka mogao je pokrenuti bilo koji vjerovnik, a stečajni upravitelj to može učiniti samo uz suglasnost stečajnog suca. Riječ je o parničnom postupku, a s obzirom na vrijednost spora, svaka će radnja koštati preko sto tisuća kuna. Sve to ide na teret stečajne mase, ako se spor izgubi - objašnjava Šimunov.
U slučaju da Erste banka izgubi spor, jasno, sav teret parničnog postupka ide na teret ove banke, a u bitnom će se promijeniti i situacija oko odnosa snaga u skupštini vjerovnika. U međuvremenu su došla i rješenja na inicijative bivših zaposlenika za razrješenje stečajnog upravitelja. U vrijeme prosvjeda pred Trgovačkim sudom zatražili su razrješenje Šimunova jer nije kontrolirao troškove vode i struje, koji su po podacima koji su dostavljeni sudu sada veći nego u vrijeme kad je škver radio.
No njihov zahtjev je odbijen jer ga nije dala „ovlaštena osoba". Zahtjev za razrješenje stečajnog prema slovu Stečajnog zakona može podnijeti Skupština ili Odbor vjerovnika, a ne pojedinačni vjerovnici kao u ovom slučaju.
- Prema tome, izgleda da Sudu nije briga što stečajni upravitelj tolerirao gomilanje troškova stečajne mase, što se ne nadzire njegov rad. Iz formalnih se razloga odbacuje naš zahtjev, a nitko ne pita zašto za ovako veliki stečaj nije formiran Odbor vjerovnika - nezadovoljan je zastupnik radnika Mario Košta. Ovih je dana i Visoki trgovački sud odbio inicijativu radnika za poništavanje odluka Skupštine vjerovnika, no vrlo je zanimljivo da je jedan od zahtjeva bio i da se ne priznanje pravo Erste banci da bude većinski vjerovnik.
A sada stečajni upravitelj kreće u pravne radnje koje su u biti isto ono što su radnici tražili. Kad će i hoće li ugljanski škver ponovno proraditi postaje sve neizvjesnije.

Nepotrebni troškovi
Među vjerovnicima 'Naute Lamjane' ovakav obrat u vođenju stečaja izazvao je određenu nedoumicu jer sada stečajni upravitelj ide u pobijanje osnova da Erste banka bude najveći vjerovnik, a to joj je na početku priznao.
Zbog toga će sada nastati troškovi do kojih nije moralo doći da se na početku postupka bolje razmotrila osnova na koju se Erste banka pozivala da bude uvrštena kao najveći vjerovnik.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr