• hr
  • en
  • de
  • it

Simulator od 5 milijuna kuna skuplja prašinu

Tehnološki jedan od najnaprednijih navigacijskih simulatora u jugoistočnoj Europi, vrijedan pet milijuna kuna, poznatog ruskog proizvođača "Transas", kupljen je za potrebe studenata splitskog Pomorskog fakulteta i obuku pomoraca, no više od godinu i pol dana stoji neraspakiran skupljajući prašinu i vlagu.
Sofisticirani navigacijski simulator u kutijama će i ostati dok se visoko pomorsko učilište ne preseli na područje Sveučilišnog kampusa. No, pravo je pitanje kad će se preseljenje dogoditi, a odgovor nitko pouzdano ne zna.

Ne samo da vrijedan simulator leži u skladištu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, nego Pomorski fakultet svakog mjeseca uredno plaća 100 tisuća kuna rate kredita koji je u ljeto 2010. godine uzet za kupnju tog uređaja.
Nova dekanica Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Rosanda Mulić muku muči kako skupocjeni simulator konačno staviti u pogon.

- Na sjednici Senata Sveučilišta u studenom prošle godine inzistirala sam na tome da konačno dobijemo datum preseljenja fakulteta u Kampus. Međutim, do danas nikakav odgovor nisam dobila. Dok se ne preselimo, taj je simulator mrtvi kapital koji skupo plaćamo.

Bivše vodstvo fakulteta i dekan Radovan Antonić, vjerojatno u uvjerenju da će preseljenje biti skoro, kupili su taj simulator. Međutim, od preseljenja nema još ništa. Od studenog prošle godine čekam očitovanje Sveučilišta kad ćemo se preseliti u Kampus - kaže nam dekanica najvećeg pomorskog fakulteta u Hrvatskoj.
- U sklopu budućih prostora našeg fakulteta u Kampusu predviđeno je oko 120 četvornih metara za smještaj simulatora. Riječ je o posebno klimatiziranom prostoru, adekvatnih električnih instalacija i ostalih smještajnih elemenata za tako sofisticiran uređaj. Fakultet svakog mjeseca otplaćuje kredit, simulator se ne koristi, a Sveučilište šuti o datumu preseljenja. Vezane su nam ruke... - kaže dekanica Rosanda Mulić.

Navigacijski simulator "Transas - Full Mission DNV Class A" vjerno imitira zapovjedni most broda te manju strojarnicu, s punim trenažnim paketom različitih vježbi. U bazi podataka su virtualne lokacije desetaka svjetskih luka i kanala, može se birati između nekoliko tipova brodova, a u vježbi dodati čak do 250 brodova koje treba izbjegavati.
Vizualizacija luka i brodova odvija se na zaslonu, bolje rečeno horizontu, od 240 stupnjeva, što će omogućiti da se brodovi vide za vrijeme vježbe. Međutim, ništa od svega toga studentima i pomorcima neće biti od koristi dok se simulator ne instalira.

U uredu rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Ivana Pavića pokušali smo doznati konkretan datum preseljenja Pomorskog fakulteta, a time i početak rada simulatora. No, ni rektor, čini se po odgovoru, ne zna točno kad će preseljenje biti.

"Zgrada triju fakulteta na Kampusu pred dovršetkom je. Ulažemo sve napore da se okoliš što prije uredi kako bi se zgrada mogla staviti u funkciju i na raspolaganje svim korisnicima, pa tako i Pomorskom fakultetu", stoji u kratkom odgovoru iz rektorova ureda.

‘Mamutica' još nije spremna
Pomorski fakultet trebao bi se u neodređenoj budućnosti preseliti u zgradu triju fakulteta, tzv. mamuticu, zajedno s Prirodoslovno-matematičkim i Kemijsko-tehnološkim fakultetom.
Zgrada od 29.000 četvornih metara nalazi se u Sveučilišnome kampusu između Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ekonomskog fakulteta i Knjižnice.

Pomoć iz srednje škole
- Zahvaljujući Srednjoj pomorskoj školi i njihovu simulatoru, uspijevamo studentima održati obuku i predavanja. Inače, doista ne znam kako bismo održavali nastavu na simulatoru - kaže dekanica Rosanda Mulić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr