• hr
  • en
  • de
  • it

Simbolično kupanje u 12.12

Pod motom ,,Bolje plivati nego kihati", četrnaestoro hrabrih okupalo se jučer, 12.12.2012. u 12 sati i 12 minuta, u moru na plaži podgorskog predjela Čaklje.
Nakon kupanja su im organizatori, Turistička zajednica Općine Podgora i Udruga ,,K(r)asno kupanje Čaklje - Podgora", osigurali "recesijski domjenak" uz kuhano vino i fritule.
Pobjednica jučerašnjeg tradicionalnog zimskog kupanja je Angela Lucić iz Podgore, jedina djevojka među 14 odvažnih. Ona se zadržala 15-ak minuta u prosinačkom moru čija je temperatura 16 Celzijevih stupnjeva.
I ovogodišnjem kupanju prethodilo je paljenje starog ribarskog brodića.
Prošlogodišnje kupanje organizirano je bilo 11.11.(2011).

Broj 12 dominirao je i zimskim kupanjem koje su izveli Opatijski kukali i njihovi gosti. Točno u 12 sati i 12 minuta, datuma 12. 12. 2012., ukupno 12 kupača upustilo se u jedinstvenu pustolovinu u moru čija je temperatura mjerila 12 Celzijevih stupnjeva. Nakon što su pod valovima proveli punih 12 minuta, izmjerenih štopericom, izvojili su i dvanaest sekundi kako bi objasnili simboliku ovih brojeva.

- Svi parametri su se poklopili. Planiramo ovo već, ne 12, ali barem 3 ili 4 mjeseca, sve orologi italia replica s ciljem kako bismo »zeznuli« stare Maje. Oni su najavili smak svijeta 21. prosinca, pa smo ih mi odlučili preduhitriti ovim zimskim kupanjem, kazao je Darko Ujčić, dok je Mirko Šuša dodao kako se više nikad neće ponoviti ova jedinstvena situacija u kojoj se poklopilo toliko jednakih brojeva. Kako su kazali, najveći problem je četvorici Kukala - koje uz Šušu i Ujčića čine Goran Brozović i Marijan Nikolajev - bilo okupiti dvanaestoro »kandidata« za kupanje usred prosinca, ali i tu im se »nasmijala sreća«. Naime, ekipi poznatoj po »brčkanju usred zime« pridružila su se trojica »piciginaša« koji redovito i hladnije dane provedu »loveći loptice« na Lidu, bračni par Zaraj te tri Talijana, pa se moglo ustvrditi kako je ovaj jedinstveni numerološki događaj imao i svoj međunarodni značaj.

Izvori: www.novilist.hr; www.slobodnadalmacija.hr