• hr
  • en
  • de
  • it

Silom usidrili ´Krilo´

Grad Hvar će očito i ove godine muku mučiti da bi se adekvatno povezao s kopnom i svojim gostima omogućio kakav-takav prijevoz do našega najsunčanijeg škoja i obrnuto. Hvaru kao da nije dosta svih neželjenih događaja s početka ove sezone, nego je ljude u gradu podno Španjole, koji vole isticati svoju gotovo 150 godina dugu turističku tradiciju, sada snašla još jedna neugodna vijest koja ih jednostavno diže na noge.
Naime, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je, kako doznajemo, brodaru "Kapetan Luka" od srijede zabranilo daljnje održavanje linije Split-Milna-Hvar na kojoj je plovio katamaran "Krilo" od 15. svibnja i ona se, prema ugovoru s Gradom Hvarom, te agencijama "Pelegrini", "Elite" i hotelskom kućom "Sunčani Hvar", trebala održavati sve do jeseni, točnije do 18. listopada.
- Katamaran o kojem je riječ imao je polaske u 9.30 i 17.30 sati iz Splita, a iz Hvara u 11 i 19 sati, da bi inspekcija navodno utvrdila da "Kapetan Luka" ima suglasnost Agencije za obalni putnički linijski promet samo za izletničku, ali ne i redovnu sezonsku liniju. Uglavnom, sada ćemo imati situaciju da brodar na koji smo se mogli osloniti, nažalost gubi pravo na plovidbu, a "Jadrolinija", koja nas vozi u prastarim katamaranima, koja ne poštuje niti svoj vlastiti plovidbeni red i koja umjesto sat vremena od Hvara do Splita vozi sat i pol, prolazi "lišo" - s ogorčenjem kaže Riki Novak, vlasnik agencije "Pelegrini" i predsjednik Udruge turističkih agencija grada Hvara, reagirajući što nacionalni brodar ne namjerava, niti može kompenzirati navedenu liniju, pa će zbog ovakve odluke usred sezone ponajviše trpjeti upravo gosti.
I dok ovaj istaknuti turistički radnik apelira na sve uključene strane da sjednu zajednički za stol i da se dogovore oko problema koji grad Hvar opterećuje već godinama, Hvarani sve više iskazuju nezadovoljstvo da uopće dolazi do ovakvih zabrana i što će kvalitetniji brodar na kraju očito izgubiti bitku s jačim od sebe.
Oni smatraju da "kruha jednostavno ima za sve, i da se monopol više ne smije tolerirati", a u tvrtki "Kapetan Luka" smatraju da s "Jadrolinijom" nisu ravnopravni u pogledu mogućnosti sudjelovanja u linijskom prometu, što se njima zabranjuje to isto je dopušteno najvećem nacionalnom brodaru.
Da stvar bude gora, "Jadroliniji" je odobreno uvođenje sezonske linije, iako nisu imali povećanje prometa od 30 posto, što uvjetuje zakon.
Komentar hvarskoga gradonačelnika Rina Budrovića (ili njegova zamjenika Fabijana Bronzovića) nismo uspjeli dobiti zbog zauzetosti sastankom, premda i oni sasvim sigurno razmišljaju gotovo isto kao i njihov kolega s Brača.
I za kraj rečenica za ministra Sinišu Hajdaša Dončića: Jeste li dobro promislili prije donošenja ove odluke kojom naš najsunčaniji otok još više udaljavate od turističkoga svijeta? Ili vam to, kako izgleda, nije palo na pamet?

F. Lozić, načelnik Milne: Ova linija bila je za pohvalu
Zabrana linije Split-Milna-Hvar jako loše će se odraziti ne samo na Hvar, nego isto tako za povezivanje Milne s kopnom, pa i s tim našim susjednim otokom. Ovakav potez Ministarstva je zasigurno u suprotnosti s odredbama Zakona o otocima, pogotovo što brodar "Kapetan Luka" od države ne dobiva nikakve subvencije. Upravo zato i smatramo da je ova linija bila za pohvalu, a moram naglasiti i to da nakon današnjeg razgovora s ministrom Arsenom Baukom vjerujem da će ovaj problem biti promptno riješen na zadovoljstvo nas otočana, kako Hvarana, tako i Bračana - rekao je Frane Lozić, načelnik Općine Milna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr