• hr
  • en
  • de
  • it

Silba-čaša vode u kafiću 2 kune

"Kava espresso sedam kuna, a točena voda dvije kune", tako danas na otoku Silbi izgleda račun u kafićima.
No, u pitanju nije pohlepa ugostitelja nego činjenica da na tom hrvatskom otoku u 21. stoljeću građani moraju doslovce paziti na svaku kap vode i ne znaju hoće li je sutra imati. Dugoočekivani vodonosac Zrmanja je u nedjelju poslijepodne napokon stigao na otok.

Država nije uplatila 2,5 milijuna kuna, stanovnici ostali bez vode

No, on nije riješio probleme stanovnika Silbe, ali i građane drugih otoka zadarskog arhipelaga koji se pitaju hoće li brodovi tijekom turističke sezone donositi vodu, piše Zadarski list.
Zbog nestašice vode su je počeli naplaćivati čak i vlasnici kafića. Dva decilitra točene vode u kafiću na Silbi stoji dvije kune, što je kuna za decilitar i 1000 za kubik. Neki se šale da tako skupu vodu ne plaćaju ni u pustinji Kalahari. Problem s vodom na Silbi je iskrsnuo zbog duga od 2,5 milijuna kuna prema vlasniku Zrmanje Milošu Cimeru. Novac je trebalo osigurati Ministarstvo regionalnog razvoja i uplatiti ga na račun Vodovoda koji ga je potom trebao proslijediti distributeru.
No, od države nije stigla niti kuna, a Vodovod je stopirao distribucije vode kako se dug ne bi povećao te kako distributer ne bi ostvario svoju prijetnju o blokiranju računa Vodovoda. U svemu, naravno, najviše ispaštaju građani koji nemaju vode, a sada "točenu vodu" moraju i plaćati kada piju kavu na nekoj od terasa otočkih kafića.

"Prvo su nam zabranili dovoziti gorivo, a sada nam ne daju ni vodu"

"Nema hrvatske Vlade koja nije govorila kako želi razvijati život na otocima, ali kako to rade? Prvo su nam zabranili dovoziti gorivo, a sada nam ne daju vodu. Dvije osnovne stvari za život i rad nam nisu osigurali", rekao je Miodrag Ninković čija obitelj ima gusternu od 200 kubika vode, ali zbog stočarstva i proizvodnje sira mora susjeda moliti za vodu kako ovce i koze ne bi ostale žedne.
Stanovnici su toliko očajni da su počeli razmišljati o krađi vode iz gusterni vlasnika za koje znaju da neće doći. "Ozbiljno sam razmišljao da preko noći dođem do jedne i ukradem vodu", kaže Ninković koji je već jednom krenuo "u krađu", ali ga je već netko drugi preduhitrio te je ostao "kratkih rukava".

Izvor: www.index.hr