• hr
  • en
  • de
  • it

Silba

Silba je po mnogočemu jedinstvena. Na otoku, primjerice, nema ni automobila ni motora, a bicikli su prava rijetkost. Otokom vladaju mir i tišina koji u dodiru s djevičanskom prirodom posjetiteljima omogućavaju potpuno psihičko opuštanje. Jedina "dopuštena" prijevozna sredstva, uz pokoji bicikl i poštarev moped, ručna su kolica na dva kotača i traktori s prikolicom. Mještani i gosti koriste ih za opskrbu i prijevoz stvari s otoka. Otočki red nalaže da se isključivo u tom razdoblju - jedan sat prije i jedan sat poslije dolaska broda - mogu koristiti traktori. Na Silbi nema hotela, a ugodan pansionski smještaj organiziran je u privatnim kućama. Na otoku nema otrovnih životinja i biljaka, a u šumama crnike mogu se susresti divlji kunići. More uz Silbu bogato je bijelom i plavom ribom, omiljene hrane dupina koji otok često posjećuju.
Silba je idealno sklonište od bura i juga u ovom dijelu jadranskog akvatorija. Od bure se možete skloniti u uvalu Sveti Ante na jugozapadu Silbe i vezati za neku od 30 bova, a od juga se možete skloniti u pristanište Mul ispred mjesta Silba. S unutarnje strane lukobrana ima 30 tranzitnih vezova, a ispred lukobrana u sezoni je smješteno također 30 bova za prihvat brodova.
Ukupni kapaciteti otoka Silbe za smještaj plovila je 90 vezova. Osim sigurnih vezova može se sidriti u uvali Papranica i ispred lučkog lukobrana.

Više informacija u rubrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/silba_otok_silba/sailing_adriatic/5/2955/HR
Izvor
nautičkih planova na AdriaticSailoru: Karl-H. Beständig "808 LUKA I UVALA - Hrvatska, Slovenija i Crna Gora"