• hr
  • en
  • de
  • it

Sidrište Krknjaši

Drvenik Veli je otok u splitskom akvatoriju, sjeverozapadno of Šolte, od koje ga dijeli Šoltanski kanal. Najveće naselje na otoku je Drvenik Veliki, koji je, administrativno, gradsko naselje Grada Trogira.
Njegova površina iznosi 11,69 km².[1] Dužina obalne crte iznosi 23,885 km.[1] Najviši vrh Buhalj je visok 178 m/nm.
Otok okružuje nekoliko manjih otoka: istočno od otoka su Krknjaš Mali i Krknjaš Veli, a južno Orud i Mačaknar. Drvenik Mali, 3 puta manji od Velog, je oko 2 km zapadno. Kanal između Drvenika Velog i Malog naziva se Drvenička vrata, a u njima je otočić Malta.
Najpovoljnije mjesto za sidrenje je uz otočiće Krknjaši. Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Drvenik_Veli 

To je divno sidrište na sjeveroistočnoj strani otoka Drvenik Veli u plitkom području između glavnih otoka i dva odvojena otoka uvale Krknjaši. To je idealno mjesto za provesti dan na kupanju, ali trebalo bi se koristiti kao sidrište samo preko noći po mirnom vremenu i nakon što se provjeri da sidro drži. Postoji nekoliko kuća među drvećem i povremeni dolaz plovila na poziv, ali nema sadržaja uz obalu, osim u restoranu.
Sidrištu se može pristupiti iz južne ili jugoistočne strane, prolazeći kroz obje strane Krknjasa Velog (veći otočić).Kanal između otočića i otoka Drvenika vrlo je plitak i stjenovit. Sidrište u 3 metarskom zaljevu čine tri otoka te treba usidriti uz obalnu liniju u zapadnom dijelu uvale. Dno se sastoji od pijeska i trave te djelovima stijene. Budite oprezni gdje stavite sidro i ukopajte ga dobro jer držanje je nepouzdano. Sidrište je zaklonjeno od zapadne do sjeverne-sjeveroistočne starne.  
Izvor: http://www.trogironline.com/hr/nauticki_vodic/krknjasi.html 

Više informacija o sidrištu Krknjaši u rubrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/krknjasi_veli_drvenik/sailing_adriatic/7/3057/HR