• hr
  • en
  • de
  • it

Šibenski pomorac pao s broda i nestao u Jadranu

U petak poslijepodne, s trgovačkog broda "Gallia" koji plovi pod liberijskom zastavom, kod otoka Palagruže nestao je hrvatski pomorac Bore Kitarović, 46-godišnjak iz Šibenika. Prema priopćenju koje je javnosti uputila glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josipa Perica Kojundžić, potraga za nesretnim pomorcem intenzivno traje, a provode je zajednički obalne straže Republike Hrvatske i Republike Italije.
Čim je primijećen nestanak šibenskog pomorca, u potragu su uključena i dva zrakoplova hrvatske Obalne straže pilatus PC-9, koja su preletjela dva puta područje jugozapadno od Palagruže, a zatim i zrakoplov OS Italije ATR-42, a traganje je nastavljeno i u subotu do večeri. Prvi je to slučaj zajedničkog hrvatsko-talijanskog sudjelovanja u operaciji traganja i spašavanja na moru.
U potragu za nestalim Kitarovićem, u nedjelju je isplovio i brod Obalne straže "Andrija Mohorovičić", a područje svoje odgovornosti brodovima i zrakoplovima pretražuje i dalje talijanska Obalna straža. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci (MRCC) vijest o nestalom pomorcu, navodi se u priopćenju iz Ministarstva mora, primila je u petak oko 13.40 od MRCC-a Roma. Inače, splitski centar 112, kako doznajemo, u subotu je primio čak 800 poziva za pomoć na moru, što samo svjedoči o tome koliko je ovih dana frekventan promet na Jadranu, što zbog nautičara, što ribara, a što velikih teretnih i putničkih brodova.
Trgovački (kontejnerski) brod "Gallia" s liberijskom zastavom - dug 199 metara, širok 30 - isplovio je iz luke Limassol prema Trstu, a na poziciji traganja je bio sve do subote navečer do 21 sat, kada je, kako kažu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nastavio putovanje prema Trstu. Iz MRCC-a Rijeka sve brodove koji plove područjem oko otoka Palagruže obavještavaju na pojačano motrenje te preko obalnih radiopostaja svakih sat vremena šalju poruke hitnosti i upozorenje o potrazi, stoji na kraju priopćenja glasnogovornice MPPI-ja Josipe Perice Kojundžić.
Vijest da je riječ o nestalom Šibenčaninu, snažno je i uznemirujuće odjeknula u njegovu gradu. Neko vrijeme, dok se još nije znao identitet pomorca koji je zadnji put viđen na "Galliji" u petak poslijepodne, spekuliralo se s više imena, jer su Kitarovići po tradiciji bili privrženi moru i pomorstvu. Bore je najmlađi među njima, rođen je 1966., ima dvoje malodobne djece, a supruga Danijela zaposlena je u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić".
Posve svjesni tegobnosti situacije u kojoj se obitelj našla, puna očaja i straha od konačne najgore vijesti, prihvatili smo sugestiju Danijelinih prijatelja da ni nju ni djecu ne smetamo u za njih strašnim trenucima iščekivanja koje dijele s nekolicinom najbližih.
Među njima je i direktor Gradske knjižnice Vilijam Lakić koji je svojoj zaposlenici odmah priskočio makar toplom riječju i podrškom u ovoj pregolemoj muci. U kraćem razgovoru kazao nam je da je situacija grozna, da je Danijela potpuno slomljena nenadanom viješću o suprugovu nestanku, iako svi još žele vjerovati da nije svaka nada izgubljena. No, svi sada samo nagađaju, nitko zapravo ne zna što se uistinu dogodilo...

Prema našim saznanjima, Bore, koji je bio "meštar od makine", u petak je u ranim popodnevnim satima izišao iz strojarnice uhvatiti malo zraka na palubu i od tada ga više nitko nije vidio... - Ništa neuobičajeno - kaže šibenski kapetan duge plovidbe Gordan Baraka s dugogodišnjim pomorskim iskustvom.
- Postoje priče iz davnine koje kažu kako su nekad pomorci, kad bi došli iz makine, sa 65 stupnjeva, na palubu i vidjeli more, nagonski skakali preko ograde broda. Događalo se, iako su to uglavnom priče i legende. Ali, tko će znati ljudski mozak i tajne njegova funkcioniranja. U desetak godina zapovijedanja brodovima, srećom nikad nisam imao tragediju na brodu - kaže kapetan Baraka, danas vlasnik privatnog Pomorskog učilišta u Šibeniku, koji je početkom 90-ih prestao ploviti.
Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro trenutno je na bolovanju i prva vijest o nestalom kolegi mu je stigla od nas. Ali, "nema nikakve dvojbe", kaže, "Sindikat obitelji stoji na raspolaganju kao što je uvijek stajao svim svojim članovima. Treba obaviti razgovor sa suprugom i vidjeti kakva joj pomoć treba i mi ćemo sve učiniti da joj je i pružimo."

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr