• hr
  • en
  • de
  • it

Šibenska Luka odlazi u ruke - stranaca?!

U čije ruke će uskoro biti predana šibenska Luka? Odgovor na to pitanje mogao bi stići uskoro, s obzirom da rok za predaju obvezujućih ponuda zainteresiranih investitora za privatizaciju kutinske Petrokemije, ističe danas (12. ožujka). A Petrokemija je, pak, vlasnik čak 79 posto Luke Šibenik.
Ako je suditi po neobvezujućim ponudama, koje su još u siječnju ove godine stigle na adresu Povjerenstva Ministarstva gospodarstva za odabir najpovoljnijeg ponuđača, budući vlasnik i Petrokemije i Luke trebao bi biti - stranac!
U prvom krugu, kada su investitori nominirali tek neobvezujuće ponude, kandidirali su se austrijski Borealis, češki Agrofert, mađarska tvrtka Nitrogenmuvek koja je dio Bige Holdinga, te poljski Azoty, koji je, međutim, ispao iz daljnjeg natjecanja zbog manjkavosti ponude.
Sve tri preostale tvrtke dobile su mogućnost dubinskog snimanja poslovanja kutinske kompanije koja se bavi proizvodnjom umjetnih (mineralnih) gnojiva, a kao najveći poslovni partner šibenske Luke svojedobno je postala i njezin većinski vlasnik.
Tako danas sudbina Luke Šibenik izravno ovisi o kvaliteti privatizacije Petrokemije iz Kutine u koju je, kako se čini, češki milijarder spreman investirati preko 200 milijuna eura, dok bi austrijski Borealis uložio 82 milijuna eura,a još 108,8 milijuna eura potencijalno. Mađari su većim dijelom zainteresirani za otkup dionica Petrokemije, a Česi i Austrijanci za dokapitalizaciju tvrtke.
Kako saznajemo od direktora Luke Šibenik, Draška Lambaše, predstavnici češkog Agroferta su nedavno i posjetili šibensko poduzeće kako bi stekli izravan uvid u lučke kapacitete i poslovanje.
A Luka je prošlu godinu bila i u financijskom smislu neka vrst kolateralne žrtve svoga novog vlasnika, kutinske Petrokemije. Gubitak je, kaže Lambaša, posljedica osjetnog pada količine tereta za Petrokemiju u 2012. i 2013., gotovo za trećinu.
- Prosječno godišnje se za Petrokemiju preko šibenske Luke prekrca oko 600 tisuća tona gnojiva, a zadnje dvije godine ta je količina pala ispod 400 tisuća tona - ističe direktor Luke. No, iako je iskazan gubitak u poslovanju, tvrtka je likvidna, plaće se redovito isplaćuju i tvrtka uredno podmiruje svoje obveze.
Luka Šibenik je, inače, do prije dvije godine imala 183 zaposlena, a danas ih je svega 158. Preko šibenskih dokova prekrcava se uglavnom teret za Petrokemiju, a lani je odlazio i kamen preko Luke TEF, određena količina pontona u izvozu te dijelovi za vjetroelektrane u uvozu.
Ove godine, kako navodi Lambaša, tijekom prva dva mjeseca preko Luke Šibenik je obavljen i pretovar aluminija za potrebe šibenskih Valjaonica i Presaonice, dopremljen s dva broda, a uz to se tradicionalno računa i na prekrcaj kutinskih mineralnih gnojiva, kao pretežitog lučkog tereta.

Preokret u poslovanju
- Imamo kontakte s nekoliko potencijalnih poslovnih partnera i za neke druge robe, uglavnom sirovine, koje bi preko šibenske luke išle do svojih konačnih korisnika. Ako bi uspjeli realizirati makar jedan od tih aranžmana o kojima trenutno pregovaramo, a radi se o količinama koje prelaze i milijun tona, bio bi to veliki preokret u poslovanju Luke Šibenik - pomalo suzdržano će, ali ne bez optimizma, direktor Luke.
Petrokemija, veli Draško Lambaša, čeka svoga novog strateškog partnera, a mi čekamo njih, jer smo na njih vezani, i od privatizacije kutinske kompanije ovisit će i sudbina šibenske Luke.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr