• hr
  • en
  • de
  • it

Šest stvari koje morate napraviti u Hrvatskoj

U tekstu naslovljenom 'Šest stvari koje morate napraviti u Hrvatskoj' Daily Mail nahvalio je Hrvatsku ističući šest stvari koje svakako moraju isprobati britanski turisti.

Hrvatska, ne pretjerano preskupa zemlja izvan eurozone, jedna je od najpopularnijih destinacija godine, piše Daily Mail citirajući Lonely Planet koji je izdvojio Istru kao jednu od vrhunskih destinacija prošle godine. Sunce i more, tisuću kilometara plaža s borovom šumom, rimske zidine, stara grčka polja i svjetionici na udaljenim otocima samo su neki od atributa zbog kojih se britanskim turistima preporučuje da posjete Hrvatsku.

1. Među dubrovačkim zidinama

Daily Mail ističe kako je jedna američka web stranica ocijenila Dubrovnik trećim najromantičnijim mjestom na svijetu, nakon Buenos Airesa i Bora Bore, ali ispred Pariza i Venecije. Ovaj dražesni gradić od grada i svjetla između Jadrana i Dinarskih Alpi bio je devedesetih godina poprište rata, objašnjava list, ali ističe i da su obnovljeni spomenici u sjaju svojih najslavnijih dana. To je sklad srednjeg vijeka, renesanse i baroka, ali i dizajnerskih dućana, restorana i galerija.

2. Tartufi i bicikli u Istri

Istra, koju je Lonely Planet nazvao mirnom Toskanom, mjesto je gdje turisti imaju dovoljno mogućnosti za odmor na plaži, ali predlaže bijeg u zelenu unutrašnjost ove regije, gdje strme ceste vode do srednjovjekovnih gradova. Zastanite u restoranima ispod starih hrastova, vozite se biciklima starim putovima i ne zaboravite isprobati tartufe.

3. Zadarska simfonija svjetla

More i sunce kombiniraju se u virtuoznoj izvedbi glazbe i svjetla na zadarskoj obali. Hvaljene su i zadarske orgulje i Pozdrav Suncu arhitekta Nikole Bašića, a to je mjesto prozvano s najljepšim zalaskom sunca na svijetu.  

4. Rukotvorine Hrvatskog zagorja

U Hrvatskom zagorju, regiji nedaleko od Zagreba, možete pronaći zanimljive rukotvorine koji su alternativa masovnim proizvodima. U Zagorju se stoljećima ručno izrađuju eco-friendly igračke koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske kulturne baštine, spominju se Marija Bistrica i okolna sela, a od drugih kulturnih tradicija britanske turiste upućuje se na klapsko pjevanje ne obali te pašku, lepoglavsku i hvarsku čipku.

5. Čarobna hvarska polja

'Postoji novi i vrlo stari razlog da krenete trajektom iz Splita prema magičnom Hvaru, najduljem od tisuću hrvatskih otoka', piše Daily Mail napominjući da je Stari Grad uvršten na mapu zaštićene svjetske baštine prepoznajući ova polja kao najbolje očuvana polja iz doba antike na Mediteranu. Stari su se Grci na ovom otoku počeli baviti poljoprivredom prije 2.400 godina i ništa nije promijenilo mirnu rutinu uzgoja vinove loze i maslina na istim parcelama grčkih kolonizatora. Šećite ili vozite bicikl uz suhozidima odvojene vinograde, a možete i prenoćiti u apartmanima na svjetionicima.

6. Split, potpuno drukčiji od drugih

Split je sjajna destinacija za kratke odmore u bilo koje doba godine, jer je specijalno uzbudljivo odsjesti u hotelima među 1.700 godina starim zidinama Dioklecijanove palače. Napominju da se morate odjenuti u svoje najbolje izdanje želite li prošetati po splitskoj Rivi. Samo 30-ak kilometara udaljen je Trogir, s prekrasnim venecijanskim zgradama i predromanskim planom grada.

Izvor: www.tportal.hr