• hr
  • en
  • de
  • it

Šerbedžijin sat poezije na brodu Kraljica mora

Rade Šerbedžija zajedno sa suprugom Lenkom Udovički i šest studentica jučer je na školskom brodu Kraljica mora odradio dio nastave vezan uz kolegij Gluma i Glas.
Školski brod Kraljica mora, usidren u riječkoj luci, jučer je ugostio poznatog glumca Radu Šerbedžiju i polaznice njegovog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci što je počeo s radom prošle jeseni.
Iako se brod i inače koristi za nastavne aktivnosti, na njemu uglavnom borave učenici pomorskih škola i studenti pomorskih fakulteta. Da može biti i posebno inspirativno mjesto za studente glume, pokazuje i primjer Šerbedžije koji je zajedno sa suprugom Lenkom Udovički i šest studentica jučer na Kraljici mora odradio dio nastave vezan uz poeziju, odnosno kolegije Gluma i Glas, tj. vježbe scenskog govora na primjerima iz poezije. Kako nam je otkrio Marin Lukanović, stručni suradnik za umjetničke studije Sveučilišta u Rijeci, studenti su i prije radili izvan zgrade fakulteta, no ovo je bilo prvi put da su »terensku nastavu« imali izvan okvira Kampusa na Trsatu. Kako smo doznali od upravitelja stroja Ive Piplice koji je dočekao i ugostio nesvakidašnje posjetitelje studenti će na brod doći i idućeg tjedna, prije nego što Kraljica mora isplovi na putovanje sa studentima pomorskih fakulteta.
Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij Gluma, mediji, kultura dvogodišnji je program namijenjen stručnom usavršavanju u polju glume, medija i kulture. Nastava je započela sredinom listopada, a trenutno je u tijeku drugi semestar. Studij pohađa osmero studenata koji uče od gostujućih predavača iz Francuske, Škotske, Belgije i drugih zemalja, kao i Hrvatske. Kako doznajemo od Lukanovića, i studenti i predavači iznimno su zadovoljni tijekom studija u sklopu kojeg pripremaju zanimljiv komad temeljen na Aristofanovim »Pticama«. Dio projekta već su predstavili na Drugoj akademskoj donatorskoj večeri pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića nedavno održanoj u restoranu Kampus u sveučilišnom Kampusu na Trsatu.

Izvor: www.novilist.hr