• hr
  • en
  • de
  • it

Seabourne se vraća u Zadar tek 2013. godine

Ova će godina biti loša za kruzing turizam u Zadru. Nakon prošle godine, koja je bila rekordna po broju putnika, odustajanje agencije Seabourne Cruise Line od Zadra kao destinacije za kruzere vratilo je ovu vrstu turizma na početne točke, unatoč milijunskim ulaganjima u obnovu Istarske obale i naporima zadarske Lučke uprave da privuče što više brodova na kružnim putovanjima u Zadar.
Prošle je godine grad Zadar ugostio oko 20 tisuća putnika, dok je 10 tisuća pristalo na sidrište u Salima, što je ukupno oko 30 tisuća putnika na kruzerima koji su posjetili zadarsko područje, s ukupno 98 dolazaka, odnosno 33 dolaska na sidrište u Salima i nešto više od 60 pristajanja u Zadru. Ove će godine ti rezultati biti znatno skromniji, kaže Đoni Štambuk, zamjenik ravnatelja Lučke uprave u Zadru.

- Iz najava za 2012. godinu možemo zaključiti kako će ovo biti loša godina. Pitanje je hoće li uopće biti zaustavljanja na sidrištu Sali, dok će i u samom Zadru biti nešto manje kruzera, negdje oko 55 ticanja. Ipak, bit će to veći brodovi, pa bi Zadar možda i mogao zadržati prošlogodišnje brojke po broju putnika.
Ono što nas veseli jesu dobre najave za 2013. godinu, za koju već sada imamo 40 brodova u najavi po tisuću putnika, pa očekujemo veliki rast od 35 tisuća do 40 tisuća putnika.

Odustajanje Seabourne Cruise Linea je samo privremeno i nije ništa neobično, jer takve kompanije svakih nekoliko godina mijenjaju itinerare kako bi programi bili zanimljivi putnicima. Zato nas ove godine nema u ponudi, međutim uskoro će se opet vratiti na zadarsko područje, točnije već 2013. godine, obećava Štambuk.
Zadar se inače, osim Lučke uprave koja ima i direktnu financijsku korist od pristajanja takvih brodova, i nije baš previše pretrgao u animaciji gostiju s plovećih hotela, iako su očekivanja od kruzing-turizma vrlo velika.

Često su brodovi izvan glavne turističke sezone pristajali uz puste Pozdrav Suncu i Morske orgulje, a u poluzatvorenom gradu nije bilo dočeka Turističke zajednice ili nekog drugog oblika dobrodošlice.

Ugostitelji su po gradu grintali kako nemaju prevelike koristi od gostiju s kruzera "jer ionako na brodovima imaju kompletnu uslugu", ali nitko se nije ni potrudio osmisliti neke posebne programe u gradu za takve goste, koji su vrlo imućni i žele potrošiti novac, ali na zanimljive sadržaje kakvih nemaju na luksuznim brodovima. Sve se tako manje-više svodilo na organizirani obilazak Zadra u pratnji vodiča ili jednodnevne izlete u nacionalne parkove što su same organizirale kruzing-agencije.
U čitavu su priču upale Sali s morskim programom koji je gostima bio zanimljiviji od obične šetnje Zadrom, ali čak je i tamo bilo primjedbi kako nedostaje sadržaja u mjestu za goste.

U kruzing-turizmu Zadar je još daleko od Dubrovnika, pa čak i Splita, pa će se, želi li uzeti veći dio kolača, morati bolje pripremiti, a ne sve prepuštati agencijama koje dovode brodove. Tada će, osim statistike, i zarada sigurno biti veća.

Izvor: www.zadarskilist.hr