• hr
  • en
  • de
  • it
Brijuni drvored photo: www.brijuni.hr
Brijuni luka photo: www.brijuni.hr
Brijuni kastrum photo: www.brijuni.hr
Brijuni priroda photo: www.brijuni.hr
Detalj iz Brijuna photo: www.brijuni.hr
Brijuni safari park photo: www.brijuni.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
20
Tmax(°C)
24
26
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
19
Tmax(°C)
22
25
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
24
19
Tmax(°C)
25
28
21


NP Brijuni

NP Brijuni     Saline

U dubokoj južnoj uvali otoka Veliki Brijun iza rta Gromače nalazi se ptičiji rezervat Saline. Rasprostire se na površini od 7 ha na kojoj pogled pljeni močvarno bilje i tri  jezerca. U sklopu najvećeg jezera, čije obrise i intimu  skriva šaš, izdvojen je otočić sa slamnatom kućicom u kojoj se često uz cvrkut ptica znao odmarati Josip Broz Tito.

Ovaj ptičji rezervat nastao je na ostacima srednjovjekovne solane za proizvodnju soli koja svoje izvorište nalazi u antičkoj solani čiji se tragovi i danas mogu vidjeti uz samu morsku obalu. O važnosti i značaju solane govore zapisi koji kažu da je prihod od prodaje brijunske soli "izvanredan prihod Mletačke Republike" ili pak ako želite otvoriti solanu onda morate "posjetiti solanu Inzulae Brionorum koja stoljećima dobro ikvalitetno djeluje". Melioracijskim radovima 1960. godine nasuto je područje solane i stvorena su dva jezerca kojima se 1973. godine. pridružuje i treće. U to vrijeme najveće jezero i okoliš dobiva svoju završnu funkcionalnu i krajobraznu formu, te ovo područje postaje mjesto druženja domaćih i ptica selica, odnosno ornitološki park.

            

Danas ornitološki park Brijuni pruža predivnu sliku i idilu pjeva te druženja raznovrsnih ptica koje plivaju po jezercima ili se skrivaju u mediteranskoj makiji i močvarnom bilju. Ovo je za Istru rijetko i izuzetno područje osim u (travnju i svibnju)
Vrijeme gniježđenja, dostupno je čovjeku kroz laganu šetnju oko jezerca ili iz ptičije perspektive s nekoliko visokih ili u krošnjama izdignutim osmatračnicama. Osim upoznavanja svekolikog života, ornitološki park Brijuni samo rijetkim sretnicima omogućava druženje i objedovanje uz cvrkut ptica u slamnatoj kolibi.


Izvor: http://www.brijuni.hr/