• hr
  • en
  • de
  • it

S većim nametima država turizmu uzima 400 milijuna kuna

Povećanje vodne naknade s dosadašnjih 1,35 kuna na 2,85 kuna po kubičnom metru, kako je Vlada najavila da će biti od 1. travnja, novi je veliki udarac turističkom sektoru, jer se radi o velikim potrošačima vode čija je naknada u posljednje tri godine poskupjela za gotovo 200 posto! Još 2010. godine vodna naknada iznosila je 0,80 kuna, da bi je ova Vlada lani podignula na 1,35 kuna, a godinu dana poslije dostigli smo 2,85 kuna.
Niti jedna usluga u turističko-ugostiteljskom sektoru nije u međuvremenu toliko poskupjela, pa zbog toga ne čudi ogorčenje turističkog sektora najnovijim nametom kojim Vlada turizmu otežava poslovanje i čini ga sve manje konkurentnim. To je uništavanje najpropulzivnijeg sektora krhke hrvatske ekonomije, kažu u Kamping udruženju Hrvatske, revoltirani lakoćom kojom Vlada posljednjih mjeseci donosi pogubne odluke za poslovanje turističkog sektora.
- Nakon povećanja PDV-a za smještaj na 13 posto i povećanja naknade za obnovljive izvore energije, nova tarifa po kojoj će se voda plaćati dvostruko skuplje, turističkom sektoru Vlada je uzela 400 milijuna kuna godišnje namijenjenih zapošljavanju i investicijama. Nije jasno radi li se jednostavno o manjku strategije ili o karikaturi proklamirane strategije?!
Na primjeru jedne naše veće tvrtke s kampovima, ovo povećanje naknade za zaštitu voda iznosi 1,5 milijuna kuna godišnje, što znači da dodatni trošak nastao ovom odlukom višestruko nadmašuje sve pozitivne učinke dosadašnjih smanjenja parafiskalnih nameta.
Štete koje kamping sektoru donose ishitrene odluke ove Vlade, poput ove odluke ili odluke o uvođenju najviše stope PDV-a na smještaj u kampovima na Mediteranu, vode rapidnom smanjivanju konkurentnosti kamping sektora, a i ukupnog turističkog sektora, smanjenju zapošljavanja i smanjenju investicija - revoltirano kaže Tihomir Nikolaš, predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske (KUH).
Iako su poskupljenjem podjednako pogođeni i hotelijeri, ali i ugostiteljski sektor, kamping udruženju ovo je zvono za alarm jer su ugrožene investicije koje su nužne. Naime, u nedavno objavljenim ocjenama naših kampova od njemačkog ADAC-a za 2014. godinu, samo su kampovi u Istri i na Kvarneru ocijenjeni kao oni koji su povećali kvalitetu, i to Istra za četiri, a Kvarner za čak 10 posto u odnosu na lani. Isto tako je 14 kampova u zadarskoj regiji za ovu godinu ocijenjeno prosječnom ocjenom 3,5, kao i lani. No, svi ostali dalmatinski kampovi u padu su kvalitete po ocjeni njemačkih gostiju.
Šest šibenskih kampova s lanjske ocjene od 3,4 palo je ove godine na ocjenu 3, što predstavlja pad njihove kvalitete po ADAC-u za čak 12 posto ove godine. Ni splitski kampovi nisu prošli puno bolje, pa su sa ocjene 3 koju su imali lani, za 2014. ocijenjeni sa 2,8, kao i dubrovački kampovi koji su sada na razini ocjene od 2,6.
Osim toga, ono što posebno brine turističke djelatnike iz kamping sektora, jest činjenica da nas je ADAC u svojem vodiču za 2014. godinu apostrofirao kao zemlju u kojoj su sve učestalije krađe u kampovima, te da su na meti lopova posebno sportski artikli gostiju, poput bicikla, daski za jedrenje, izvanbrodskih motora i slično.
Kako je ADAC-ov vodič za kampere općeprihvaćen kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova, jasno je da nam sve to ne ide u prilog, baš kao ni činjenica da će najnovije cijene vode našu konkuretnost dodatno dovesti u pitanje, tvrde turistički radnici.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr