• hr
  • en
  • de
  • it

Ruskih turista na hrvatskom jugu otprilike ima kao i lani

Unatoč najavama o smanjenju turističkog prometa s ruskog tržišta, zbog uvođenja novog viznog režima, iz Ministarstva turizma RH u prvih pet mjeseci, prema podacima sustava turističkih zajednica, bilježe porast turističkog prometa iz Rusije, i to u dolascima za 13,5 posto, dok je noćenja za 14 posto više.

- Prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, od 1. travnja do 26. lipnja izdano je 29.000 viza za područje Ruske Federacije, od čega samo u pet dana, od 17. do 21. lipnja, 4070 viza. Od početka ljeta dnevno se zaprima oko 1300 zahtjeva dnevno. Od 24. lipnja otvorena su tri nova ruska vizna centra u gradovima Novosibirsk, Krasnodar i Krasnoyarsk, tako da ih sada ima sedam - podsjećaju iz Ministarstva turizma, uz napomenu kako su sve zemlje nove članice EU-a nakon uvođenja viznog režima bilježile pad prometa od 10 do 20 posto.

Optimistični podaci iz Ministarstva turizma, barem zasad, nemaju pokriće na terenu. U dubrovačkom "Gulliver travelu" bilježe otprilike isti broj gostiju s ruskog i ukrajinskog tržiša kao i prošle godine, no s obzirom na planirano povećanje od 40 posto, ovakav rezultat smatraju lošim.

Smanjen broj letova

- Ova situacija je bez sumnje posljedica novog viznog režima koji je prouzročio smanjenje broja letova i ukupnog broja turista iz Rusije i Ukrajine. Naš partner "TUI Russia&CIS" upozorio je na to još u svibnju na prezentaciju u Rovinju. Broj putnika iz Rusije u 2012. godini iznosio je 14.932, u 2013. je planirani broj putnika bio 20.858, te za 2014. godinu 31.638 putnika. Nažalost, zbog viznog režima ti brojevi neće biti realizirani - kažu iz "Gullivera" i dodaju kako sama viza ne predstavlja problem, već je procedura ta koja trajanjem i kompleksnošću izdavanje vize pretvara u problem.

Dodatan problem je što Rusi slove za "last minute goste" koji se za putovanje odlučuju u posljednji trenutak, pa im je naporno čekati vizu. Vrijeme donošenja odluka o putovanju danas je sve kraće i iznosi i do par dana prije puta, a za dobivanje vize za Hrvatsku moguće je aplicirati najranije dva mjeseca unaprijed, a sama procedura u najboljem slučaju traje deset dana. Primjerice, za Španjolsku ta procedura traje tri dana - podsjećaju u dubrovačkoj putničkoj agenciji.

Predsjednik Uprave "Gulliver travela" Goran Hrnić i dalje vjeruje kako će nadležne institucije RH poduzeti sve kako bi se situacija riješila što je prije, upravo zbog dugoročnih implikacija koje ovakve procedure izdavanja viza mogu imati, posebice na tržišta koja imaju veliki potencijal poput ruskog i ukrajinskog. Iz dubrovačkog "Elite Travela" još ne iznose procjene prve turističke sezone u kojoj se primjenjuje vizni režim za državljane zemalja izvan EU:
- Ne baratamo generalnim službenim podacima, no s obzirom da je prerano za redovite charter programe, ne možemo dati pravu procjenu što će se događati. Vidimo da je vizni režim djelomično fleksibiliziran, pogotovo u vezi multiple viza, tako da omogućuje i izlete u inozemstvo. Pravi efekti će se tek vidjeti - poručuje Marko Rešetar, član Uprave putničke agencije "Elite travel".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr