• hr
  • en
  • de
  • it

Ruski kruzer završio u splitskom škveru

Prošlo je godinu dana od kada su pokrenuti glavni strojevi u 20 milijuna eura vrijednom i 105 metara dugom riječnom kruzeru koji se vodi kao novogradnja "Brodosplit 475", a pod imenom "Volga Dream II" još prošlog ljeta je sa 160 putnika trebao ploviti između Moskve i Sankt Peterburga, no do danas nije napustio splitski škver.
U nedovršeni krstaš je 5 milijuna eura uložio naručitelj, kompanija "Premier Cruises" u vlasništvu ruskog brodovlasnika Vladimira Esakova. No, znatan novac investiralo je i brodogradilište zbog čega je nakon obostranog raskida ugovora u svibnju 2015. imalo pravo prodati brod da bi vratilo uložena sredstva. Pogonski strojevi su ugrađeni u brod, ali, kako neslužbeno doznajemo, putničke kabine zasad nisu opremljene.
Iako zamišljen za luksuzna krstarenja rijekom Volgom, njome vjerojatno nikad neće zaploviti. Umjesto toga je, zbog neriješenih odnosa, već mjesecima zarobljen na vezu u Uvali Supaval temeljem privremene mjere Trgovačkog suda u Splitu koja bi trebala biti na snazi dok se ne okonča spor koji su suprotstavljene strane u drugoj polovini prošle godine pokrenule pred Londonskom udrugom pomorskih arbitara.
No, zabranu po kojoj "Brodosplit" ne smije prodati svoju "Novogradnju 475", njom raspolagati niti je opterećivati hipotekama, ukinuo je Visoki trgovački sud i splitskom sudu je naložio ponovno odlučivanje u tom predmetu. Viši sud smatra da nije dovoljno da inozemni naručitelj samo pretpostavlja da postoji opasnost da bez privremene mjere neće moći naplatiti svoje potraživanje procijenjeno na 7 milijuna eura - uplaćenih 5 milijuna eura uvećanih za kamate i troškove arbitražnog postupka - već da tu opasnost mora i dokazati.
Arbitražu su pokrenuli jer brodogradilištu u vrijeme pokretanja glavnih brodskih strojeva nije uplaćena predzadnja rata od milijun eura, te jer se škver istovremeno oglušio na zahtjeve ruske strane da vrati 5 milijuna eura koje dobivao u ratama nakon potpisivanja ugovora u lipnju 2013. godine, zatim prilikom početka rezanja čelika, te kod polaganja kobilice broda i nakon porinuća u listopadu 2014. godine. Zadnja rata je trebala dospjeti po isporuci kruzera naručitelju što još nije obavljeno.
Problemi su počeli već u kolovozu 2013. godine, odnosno samo dva mjeseca nakon sklapanja ugovora kada je "Brodosplit", zbog kašnjenja klasifikacijske dokumentacije iz Rusije, tražio da se rok isporuke s ožujka 2015. produži do prosinca iste godine. No, naručitelj na to nije pristao obrazlažući da od listopada do travnja rijeke nisu plovne i da nesuđeni "Volga Dream II" ne može doploviti do odredišta niti primiti prve putnike. U međuvremenu su za kompaniju navodno nastali novi problemi jer više nije mogao računati na američke turiste zbog uvođenja sankcija prema Rusiji početkom 2015. godine, odnosno samo nekoliko mjeseci nakon porinuća u listopadu 2014. godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr