• hr
  • en
  • de
  • it

Rus blokira račun 'Brodosplita'

Zabranu raspolaganja sa 7 milijuna eura na "Brodosplitovu" računu, što bi u slučaju da spomenuti iznos nije raspoloživ značilo blokadu cijelog računa, zatražila je kompanija "Premier Cruises" u vlasništvu ruskog brodovlasnika Vladimira Esakova, za koju se u škveru gradio riječni kruzer "Volga Dream II".

Ugovor za tu novogradnju, vrijedan 20 milijuna eura, obostrano je raskinut, a 105 metara dug brod, koji je od prošlog ljeta trebao ploviti između Moskve i Sankt Peterburga, i dalje je nedovršen i čvrsto privezan uz obalu brodogradilišta.
Zahtjev za blokadu višemilijunskog iznosa na "Brodosplitovu" poslovnom računu je očekivana reakcija ruskog poduzetnika, što smo i najavili prije osam dana, na činjenicu da ga je "nadigrao" Tomislav Debeljak, prvi čovjek škvera, prodavši brod kompaniji "River Cruise Shipping" koju je na Maršalovu otočju u listopadu 2015. osnovala "Brodosplit-plovidba", i to prema ugovoru za 13 milijuna eura.
Prvi čovjek škvera je kupoprodaju proveo u kratkom razdoblju od kada je Visoki trgovački sud po drugi put ukinuo privremenu mjeru zabrane otuđenja, opterećenja i raspolaganja "plovećim hotelom" koja je izrečena "Brodosplitu", pa dok Trgovački sud nije ponovno donio istu zabranu, obrazlažući kako postoji bojazan da Rus bez nje - budući da je "Brodosplit" završio 2014. godinu sa 130.000 kuna minusa - ne bi mogao naplatiti 5 milijuna eura koje je dosad uložio u brod te još 2 milijuna eura kamata i troškova.
Debeljak je prijenosom vlasništva izbjegao sudsku blokadu nedovršenog luksuznog plovila u čiju je gradnju investirao znatna vlastita sredstva, ali i onemogućio istočnoeuropskog naručitelja da osigura svoju tražbinu.
Privremena mjera trebala je biti na snazi dok ne završi arbitražni postupak koji su suprotstavljene strane pokrenule u Londonu, odnosno dok se ne donese pravorijek treba li "Brodosplit" isplatiti 7 milijuna eura Esakovu ili njegova kompanija brodogradilištu treba platiti još milijun eura, koliko je prema ugovoru dospjelo na naplatu pokretanjem brodskih strojeva.
No, budući da Lučka kapetanija nije mogla provesti privremenu mjeru nad novogradnjom, jer plovilo više ne glasi na škver, Esakov je od Trgovačkog suda zatražio da se njegovo potraživanje osigura novcem sa škverskog računa.
U Upravi brodogradilišta nisu željeli odgovoriti smatraju li da su otuđenjem novogradnje ugrozili isplate plaća za više od 2200 škverskih radnika, već ustraju na tome da ne komentiraju stvari vezane uz prvi ugovor za "Volgu Dream II", potpisan 2013. godine, dok se ne završi arbitražni postupak u Velikoj Britaniji.

Napetost u odnosima između Debeljaka i Esakova osjetila se još u kolovozu 2013. godine, samo dva mjeseca nakon sklapanja ugovora o gradnji riječnog kruzera. Zbog kašnjenja klasifikacijske dokumentacije iz Rusije, škver je tada tražio da se rok isporuke s ožujka 2015. produži do prosinca iste godine, no naručitelj na to nije htio pristati obrazlažući svoju odluku tvrdnjom da od listopada do travnja rijeke nisu plovne i nesuđeni "Volga Dream II" ne bi mogao doploviti do odredišta gdje je trebao krstariti sa 160 putnika i 69 članova posade.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr