• hr
  • en
  • de
  • it

Rt dobre nade

Rt dobre nade je visoka i strma litica koja se nalazi oko 45 km južno od Kaapstada, metropole koja je po njemu i dobila ime. To nije najjužniji vrh Afrike, najjužnija točka je oko 150 km prema jugoistoku udaljen Agulhaški rt, i tek od njega afrička obala skreće prema istoku gdje počinje prolaz ka Indijskom oceanu. No, bez obzira na to, rt dobre nade je kod pomoraca svrstan u skupinu važnih točaja i bio je poznat jednostavno kao rt.

Rekli bismo, vodeći trojac, uključujući i malo zaostalog BOSSA - nemilo gaze: milje i jedan drugoga. U stvari, tempo se malo smanjio jer je i vjetra manje. Stamm je bio najbrži u posljednja 24 sata, premda je /vjerojatno/ najzadovoljniji Armel Le Cléac'h koji je postao nositelj rekorda na kursu Francuska - Cape of Good Hope: dakle, novi rekord za klasu Open 60, od Les Sables d'Olonne do Cape of Good Hope, iznosi 22 dana 23 sata 48 minut, čime je znatno poboljšan prijašnji rekord, Vincenta Riou kojeg je on postavio u ovoj istoj regati 2004. godine, za jedan dan, 2 sata i 22 minute. Uskoro se očekuje da će i druga grupa jedriličara koju čine Thomson, Golding i Wavre ući u drugi /prvi je Atlatnik/ ocean koji se nalazi na kursu ove regate samaca oko svijeta. Evo kako se ljudima predstavlja ulaz u tu golemu vodu.

Više informacija na Morskom Prascu: http://www.morsko-prase.hr/2011new/index.php/praje-regata-jedrenje-102/11702-dobrodoli-u-zemlju-albatrosa