• hr
  • en
  • de
  • it

Royal Clipper u Zadru

 Zadrani i njihovi gosti uživali su u još jednom zalasku sunca na rivi, ovaj put uz dodatak prekrasnog kruzera - jedrenjaka Royal Clipper.

Royal Cliper je najveći pravi putnički jedrenjak na svijetu u vlasništvu kompanije Star Clipper. Brod je sagrađen u poljskom brodogradilištu Gdanjsk po uzoru na slavni njemački linijski jedrenjak Preussen sa pet jarbola. Royal Clipper je od njega duži 6 metara.
Za razliku od velikih modernih kruzera Royal Clipper pruža jedinstven osjećaj koji budi duh slavnih vremena pomorstva kada su slični veliki jedrenjaci parali brazde svjetskih mora, izvijajući svoja velika bijela jedra. Mnoge luke na njegovim zimskim turama po Pacifiku u koje ne mogu ući veliki ploveći hoteli, njemu su dostupne.
To je čelični jedrenajk, koji je ušao u ginisovu knjigu rekorda kao najduži putnički jedrenjak na svijetu sa najvećom površinom jedara od svih poznatih jedrenjaka danas, sa čak 5202 kvadratna metra jedara na svojih pet jarbola od kojih najveći je visok 60 m. Iako je jedrenjak ima 19.000 kvadratnih metara palube dostupne putnicima za šetnju i čak tri bazena. Onaj ko je jedrio zna kakvu ljepotu pruža bešumna plovidba, kada brod pogonjen prirodnom silom vjetra, zauzdanom u velikim jedrima brodu daje životnu snagu koja ga nosi kao oblak preko mora.

Tehničke karakteristike Royal Clippera su:

Tonaža: 5,000
Dužina 439 м
Širina: 54 м
Gaz: 18,5 м
Jedrа: 56.000 kvadratnih metara
Visina jarbola: 60 м
Ukupno zaposlenih na brodu: 106
Putnički kapacitet: 227
Jarboli: 5 јarbola, 42 jedra

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr ; www.brodovi.me