• hr
  • en
  • de
  • it

Rovinjski CIM obilježio 122. obljetnicu osnivanja

Centar za istraživanje mora (CIM) ili Institut, kao ga oduvijek zovu Rovinjci, obilježio je 122. obljetnicu svog osnivanja. Naime, 10. svibnja 1891. u zgradi u uvali Valdibora, koja se i dan koristi, otvorena je Zoološka stanica berlinskog akvarija, koja je za nekoliko godina postala Institut za biologiju mora.
- Zahvaljujući istraživanju dužem od stoljeća u CIM-u, koji djeluje kao zavod Instituta "Ruđer Bošković" (IRB), imamo veliku bazu podataka. U daljnjim istraživanjima koristi ih naših 50 djelatnika, od kojih je 30 doktora znanosti.
Osnovna djelatnost nam je i dalje istraživanja mora kao interdisciplinarna prirodna znanost, ali i primjena stručnog znanja i skupljenih podataka za izradu ekoloških studija, elaborata i ekspertiza, rekao je novi predstojnik dr. sc. Renato Batel, koji je magistrirao oceanologiju i doktorirao na prirodnim znanostima.
Posljednjih pet godina znanstvenici CIM-a prenose svoja stručna znanja budućim generacijama istraživača - znanstvenim novacima i asistentima. Petu godinu ovdje djeluje trogodišnji dodiplomski studij Znanosti o moru, odjel pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.
- Godišnje upisujemo 15 studenata, ne samo iz Istre, već i iz drugih krajeva Hrvatske, pa i iz Slavonije. Uz nastavu, rade i u našim brojnim laboratorijima i na istraživačkim brodovima na moru. Uz naše znanstvenike u zvanju sveučilišnih profesora i docenata, pojedine kolegije na uskoro petogodišnjem diplomskom studiju predaju i gostujući profesori iz Pule i Rijeke, kaže Renato Batel, koji je i voditelj studija Znanosti o moru.
Nakon što se riješe sporenja IRB-a i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti oko vlasništva nad nekretninama CIM-a, rovinjski Institut će nastaviti s daljnjim ulaganjima. Prvo je na redu dogradnja zgrade za studij Znanosti o moru, opremanje laboratorija i nabavka modernog istraživačkog broda.
- Za naše planove imamo podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti i mora, a i velike izgleda za dobivanja sredstava iz fondova Europska unije. U CIM-u nova znanja o moru stječu i studenti iz brojnih europskih zemalja, a usko surađujemo s brojnim svjetskim sveučilištima i institutima, pogotovo onima iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i SAD-a. Naravno, za svoje planove i programe imamo i podršku našega Instituta "Ruđer Bošković" najznačajnije istraživačke i znanstvene institucije u jugoistočnoj Europi, u čijem okrilju kao zavod djelujemo od 1969., zaključuje Batel.

Izvor: www.glasistre.hr