• hr
  • en
  • de
  • it

Ronioci istražuju podzemno jezero u cavtatskoj spilji Šipun

U okviru međunarodnog projekta "Nature for the future", Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom (HBSD), provodi istraživanja jezera u cavtatskoj spilji Šipun koja se uređuje za turističke posjete.
Spilja obiluje iznimno vrijednom faunom u speleološkom smislu, a udomljuje čak 18 različitih podzemnih vrsta. Lokalitet na sjeveroistočnom dijelu poluotoka Rata u Cavtatu, zaštićen je kao geomorfološki spomenik prirode još od 1963. godine. Šipun spada u tzv. anhijaline spilje, odnosno speleološke objekte s podzemnim jezerom čiji salinitet varira od slatke na površini do morske vode na samom dnu.
U Šipunu je dosad četiri ronjenja proveo speleoronilac Vedran Jalžić uz asistenciju s površine speleologa Branka Jalžića, a prikupljeni uzorci vode ići će na biološku i kemijsku analizu čiji će rezultati biti dostavljeni znanstvenicima i stručnjacima iz područja oceanografije i biospeleologije.
Dio podataka predstavit će se na Drugom međunarodnom simpoziju o anhijalinim ekosustavima početkom listopada u organizaciji Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i Instituta "Ruđer Bošković" u Cavtatu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr