• hr
  • en
  • de
  • it

Ronioci harpunom ulovili divlju svinju i kaznenu prijavu

Dvojica podvodnih ribolovaca harpunom su u moru ustrijelila potpuno neočekivani plijen - divlju svinju! No, umjesto da se oslade veprovinom, ostali su bez ulova, a lako bi mogli na koncu "uloviti" kaznene prijave zbog neovlaštenog lova.
U organizaciji Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije i Lovačke udruge otoka Hvara, protekla je dva dana na području Sućurja organiziran edukativni lov za predsjednike lovnih društava i goste iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Lovci su tako u četvrtak imali lov na divlje svinje, koje haraju hvarskim poljima i vinogradima. Na Hvar i dospijevaju tako što preplivaju morski kanal s kopna. U organiziranoj hajci na divlje svinje, jedna od njih je ranjena. Pokušala je umaknuti, ali su je uporno slijedili. U bijegu pred lovcima došla je do obale na južnoj strani škoja i tako ranjena skočila u more tražeći u dubini spas.
Međutim, životinja nije imala nikakvu šansu da preživi! Iskočila je ravno pred harpune dvojice podvodnih ribolovaca koji su se slučajno našli na toj lokaciji. Oni su se u tren snašli i dokrajčili je podvodnom puškom.
Naravno, obradovao je ih bogat ulov. Kad su uvidjeli da je divlja svinja gotova, izvukli su je na svoju brodicu i pokrili ceradom namjeravajući se, kad dođu kući u Igrane, osladiti velikim plijenom.
Ne vodeći računa o tome što bi moglo uslijediti ako im netko primijeti neobičan ulov, na putu kući za Igrane uplovili su u sućurajsku luku. Tamo su im primijetili divlju svinju pokrivenu ceradom, povezali događaje i obavijestili lovačke udruge.
Ubrzo su do dvojice krivolovaca (a krivolovci jesu jer s podvodnim puškama nikako nemaju ovlasti ići u lov na divlje svinje, pa makar se one nalazile i u moru) stigli lovočuvar Tonči Batoš i lovnik Ljubomir Barbić.
Predstavili su se i zatražili da im predaju odstrijeljenu životinju. No, dvojcu iz Igrana nije padalo na pamet poslušati njihov zahtjev. Oglušili su se i s brodicom odvezli divlju svinju kući u Igrane.

- Zbog takvog postupka smo u četvrtak oko 16 sati obavijestili djelatnike Policijske postaje Hvar. Oni su zatim obavijestili svoje kolege na kopnu koji su kontaktirali dvojicu ronioca iz Igrana i organizirali oduzimanje ulovljene divlje svinje, kao i druge potrebne radnje vezane uz ovaj slučaj - kazao je lovočuvar Batoš za "Slobodnu".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

Čelnici županijskog Lovačkog saveza pri proputovanju za Split preuzeli su lovinu koja ionako pripada Lovnoj udruzi s otoka Hvara.