• hr
  • en
  • de
  • it

Rezultati turističke sezone 2012. za Pulu bolji nego ikad

„Turistička zajednica grada Pule ostvarila je rekordne turističke rezultate. Do sada je u 2012. godini, zabilježeno 9% više noćenja i 5% više dolazaka, a rezultati bi bili još i bolji, do 12% više noćenja, da su od početka godine radili hoteli Histria i Palma koji su se renovirali", rekla je na današnjoj konferenciji za novinare direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj. Istaknula je kako je osim porasta dolazaka Nijemaca, koji su ostvarili 18% više noćenja nego lani, došlo i do porasta dolazaka Skandinavaca, te Nizozemaca, koji se ponovno vraćaju nakon laganog pada, dok su Talijani zbog krize kroz koju prolaze podbacili. Konstatirala je kako je bolje imati turističke dolaske iz puno različitih zemalja nego se oslanjati isključivo na jednu zemlju što bi predstavljalo priličan rizik, te dodala da odličnom turističkom rezultatu doprinose i manifestacije kojih ima svake godine sve više, a rezultat su suradnje Grada i TZ-a.
Rezultate je komentirao i gradonačelnik, ujedno i predsjednik TZ-a Boris Miletić, te istaknuo kako je u četiri mjeseca održano 265 manifestacija koje su trajale 425 dana, što u prosjeku predstavlja po tri manifestacije dnevno koje direktno financiraju ili sufinanciraju Grad i Turistička zajednica.
„Imali smo jako dobro izdanje 59. PFF-a s do sada najvećim brojem posjetitelja, Dimensions i Outlook festivale te hokej na ledu - Arena Ice Fever koji nas je u jednom izuzetno pozitivnom svijetlu promovirao diljem svijeta i mislim da možemo svi skupa biti ponosni jer smo bili dobri domaćini", zaključio je Miletić i rekao ponešto o planovima koji predstoje, a to je uređenje Mornaričkog parka koji iduće godine obilježava svoju 150 obljetnicu i uspona De Ville.
„Radi se o parku povijesnog značaja za ovaj grad koji ćemo u suradnji s Turističkom zajednicom i Herculaneom malo ljepše urediti kako bi zablistao u punom sjaju, a Uspon De Ville koji ide prema Svetim srcima planiramo urediti kako bi postao mjesto okupljanja i jedan novi sadržaj našega grada", istaknuo je Miletić te se zahvalio građanima na razumijevanju zbog povećanih gužvi u prometu tijekom sezone, ali i zbog povremenih prekoračenja buke, no dodaje, turizam je ipak pokretač razvoja gospodarstva.
Voditeljica odsjeka za kulturu Grada Pule Lidija Mussi se zahvalila svim stvaraocima u kulturi koji su kroz manifestaciju "Pula pleše" doprinijeli da Pula iza sebe ima tako živo ljeto. Istaknula je da je Noć trgovina praktički još jedna gradska fešta, dok je "Kupujmo u Puli" samo korak dalje te iste manifestacije. Najljepši izlog je zajednička želja da se izlozi počnu uklapati u sliku starog grada, rekla je Mussi i dodala da sve manifestacije, uključujući i jednu od najuspješnijih, PFF, svake godine dobiju jednu novu dimenziju kvalitete.

Izvor: http://regionalexpress.hr/