• hr
  • en
  • de
  • it

Rekordne brojke: na Jadran stiže gotovo tisuću plovećih grdosija

Ove se godine na Jadranu očekuje više kruzera nego lani, jer se morskim lukama najavilo njih 963, dok ih je lani bilo 911, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Prema podacima morskih lučkih uprava najveći broj dolazaka kruzera ove se godine odnosi na luke Dubrovnik i Split, koje su i prošlih godina bile najposjećenije, a Dubrovnik očekuje 441 kruzer s oko 740 tisuća putnika.
"Luka Dubrovnik u 2018. očekuje nastavak poslovanja poput onog u 2017., uz određeno smanjenje broja ticanja i blagi porast broja putnika na kružnim putovanjima zbog izmjena nastalih u poslovnoj okolini kruzing turizma", ističu iz Ministarstva i dodaju kako je Lučka uprava Dubrovnik ovu kruzing sezonu počela u nedjelju, 18. ožujka, dolaskom broda Viking Star s ukupno 929 putnika.
Tijekom ove godine u luci Gruž očekuje se 441 ticanje brodova, s oko 740 tisuća putnika, što je u odnosu na prošlu godinu 2 posto manje ticanja i oko 4 posto više putnika, a najavljeno je i sedam ticanja brodova koji po prvi put posjećuju Dubrovnik.
Iz Ministarstva navode i da ostale luke očekuju ove godine više kruzera, a za usporedbu s primjerice Dubrovnikom, najave su primjerice za Rijeku 11 kruzera, Splitu 275, Zadru oko 140, Šibeniku 112, a sve su te luke u najavi u porastu za oko 20 posto.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr