• hr
  • en
  • de
  • it

Rekorder na Brajdici

Brod »Cendrillon«, kompanije CMA CGM, kapaciteta 8.469 TEU-a, povezuje Daleki istok, Bliski istok i luke sjevernog Jadrana. Od 31 člana posade na brodu je osam hrvatskih pomoraca - riječ je o cijelom časničkom kadru, na čelu s kapetanom Ivanom Škodom

Brod CMA CGM »Cendrillon«, kapaciteta 8.469 TEU-a i dužine 334 metra, uplovio je jučer na kontejnerski terminal Brajdica, te je tako postao najveći kontejnerski brod, koji je ikada uplovio u riječku luku. Riječ je o brodu uposlenom na direktnom linijskom kontejnerskom servisu koji povezuje Daleki istok, Bliski istok i luke sjevernog Jadrana, a održava ga ukupno 10 brodova P3 Alijanse u kojoj su CMA CGM, Maersk i MSC. U rotaciji je »Cendrillon« ticao Šangaj, Busan, Chiwan, Hong Kong, Tanjug Pelepes, Port Said, Beirut, Trst, Kopar, Rijeku, te će ticati Port Said, Jeddah, Port Kelang, Singapur i ponovo Šangaj. Ovaj brod može se smatrati svojevrsnom prethodnicom za dolazak još većih kontejneraša, jer se do kraja ove godine na Brajdici očekuje dolazak brodova kapaciteta 11.400 TEU-a, čija je dužina veća od 360 metara.
Od ukupno 31 člana posade na brodu je osam hrvatskih pomoraca, a riječ je o cijelom časničkom kadru. »Cendrillon« je izgrađen 2009. godine u Koreji, vrijedan je oko 120 milijuna dolara, čemu treba pridodati i vrijednost tereta od dodatnih 500 do 700 milijuna dolara, što dovoljno govori o velikoj odgovornosti zapovjednika broda, kap. Ivana Škode iz Malog Lošinja. On je s novinarima razgovarao na zapovjednom mostu, na visini od 50-ak metara odakle se pruža sjajan pogled na terminal i grad.
- Počeo sam ploviti 1996. na Lošinjskoj plovidbi kao kadet. Nakon toga sam mijenjao nekoliko kompanija, te sam sada više od 10 godina na francuskoj kompaniji CMA CGM, gdje sam prije dvije i pol godine promaknut u zapovjednika upravo na ovom brodu. Nastavljam li tradiciju lošinjskih kapetana? Donekle da, ali se navigacija jako promijenila u svim segmentima tako da je pomorac danas ovisan o logistici s kopna. Imao sam priliku prije 14 godina uploviti u riječku luku, ali je tada to bilo na terminalu za rasute terete i naravno tada nisam bio zapovjednik. Uzbuđen sam, jer sam došao doma s jednim od većih brodova koji plove u svijetu. Došli smo pokazati nešto sredini iz koje sam potekao, gdje sam se školovao. Volio bih da mi je brod pun, puniji nego kad smo došli, jer bismo tako još više pridonosili razvoju riječkog prometnog pravca, kazao je kap. Škoda dodajući kako je uplovljavanje u riječku luku bilo prilično jednostavno uz malu pomoć remorkera, pa je za njega lakše bilo pristati u Rijeci nego u nekim drugim svjetskim lukama.
Zapovjednik broda »Cendrillon«, kap. Ivan Škoda otkriva da se pripreme za dolazak velikih brodova vide u svim lukama sjevernog jadrana, pa se tako u riječkoj luci postavlja bova za vezivanje, kod Kopra se jaruža morsko dno zbog povećanja dubine mora, a u Trstu nabavljaju veće dizalice. Upravitelj stroja Niko Marinović, inače iz Dubrovnika, dodaje kako su bili potrebni dodatni napori u planiranju tereta kako bi se omogućio dolazak broda u Rijeku.
- Mi imamo oko 14 metara gaza, što je blizu mogućnostima u Rijeci. Ali je sve prošlo bez većih problema. Hoću li otići do grada? Vjerojatno neću ići s broda, imam troje ljudi u stroju koji su u poslu i mnoštvo drugih obveza. Ali, ne pada mi toliko teško, jer prekosutra idem doma, iskrcavam se u Trstu nakon odrađene rute i 70 dana na brodu, kazao je Marinović.
Direktor Pomorske agencije CMA CGM Croatia Jakov Karmelić upozorio je na nedostatke koje treba ukloniti kako bi se promet povećao.
- Moramo smanjiti sve administrativne barijere, ubrzati carinski postupak i modernizirati željeznicu, jer bez toga nema smisla da ovakvi brodovi dolaze u Rijeku. Mi smo u Kopru napravili višestruko više tereta nego u Rijeci. Prije svega, željeznički prijevoz mora biti efikasniji i jeftiniji. Brodari su došli u Rijeku, stavili smo Rijeku u isti rang s Trstom i Koprom i sada moramo omogućiti da ti brodovi rade puno veći teret, kazao je Karmelić.
Peter Dolinšek , direktor Crewing agencije CMA CGM napomenuo je da čak 500 pomoraca iz Hrvatske i regije plovi na brodovima ove kompanije, koja ima i ukupno 32 kadeta iz Hrvatske. Dvojica kadeta trenutno su na »Cendrillonu«, koji će se redovito vraćati u Rijeku.
Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić ocijenio je da dolazak »Cendrillona« predstavlja potvrdu opravdanosti ulaganja u luku i prometni pravac.
- Snovi polako postaju stvarnost. Sada očekujemo još veće brodove, nove terete i terminal s više kontejnera u drugom dijelu ove godine, zaključio je Devčić.

Izvor: www.novilist.hr