• hr
  • en
  • de
  • it

Rekonstrukcija rampe najfrekventnijeg veza

U Lučkoj upravi-Split u ponedjeljak je svečano potpisan ugovor o rekonstrukciji rampe najfrekventnijeg veza na kojem pristaju trajekti sa pruge Split-Brač. Ukupna vrijednost ugovora o rekonstrukciji rampe veza 20 iznosi 3,7 milijuna kuna, a izvođač radova je iskusni "Pomgrad-inženjering".
Prema riječima Milana Blaževskog, ravnatelja Lučke uprave, rekonstrukcijom se rampa širi na duljinu od 30,5 metara.
- Površina novog platoa iznosit će 358 metara četvornih, a minimalna dubina na obalnoj liniji rampe iznosti će 7 i pol metara. Riječ je o rampi u koju nije investirano praktično od vremena "Mediteranskih igara" u Splitu. To je naš najfrekventiji vez preko kojeg na godišnjoj razini prođe oko 1,5 milijuna putnika.
Jednostavno, rampu moramo prilagoditi suvremenom trenutku luke. Važno je napomenuti kako se ova investicija financira iz naših vlastitih sredstava - kazao je Blaževski, ravnatelj Lučke Uprave. Također, Blaževski je podsjetio na zahuktale radove za vanjskim vezovima za kruzere.
- Pripremamo obnovu vezova od broja 20. do 25. koji nemaju ukrcajne rampe, pa ih je nužno osuvremeniti. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole. Na vezu 27. u tijeku je obnova vodovodne mreže. Također, dovršiti ćemo sustav javne rasvjete u luci koja je, inače, ekološki prihvatljiva. Sve to radimo za bolju pripremu lučkog bazena za tržište, a vrhunac će biti dovršetak vanjskih vezova - kaže Blaževski.
U prvih devet mjesci ove godine u Lučkoj upravi bilježe ukupan rast putničkog prometa za 2 posto, u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. Za isto razdoblje i domaći putnički promet skočio je za 3 posto. Očekivano, najveće stope rasta ima kruznig, čak 12 posto.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr