• hr
  • en
  • de
  • it

Regata tisuću otoka

Nakon uspješno organizirane Regate tisuću otoka prošle godine, organizatori sa zadovoljstvom najavljuju njezino drugo izdanje od 18 - 28. 09. 2014. na kursu od Rijeke do Porto Monetengra i natrag. Posebnost Regate tisuću otoka je u njezinom kursu od dvije etape od 277 NM koji prolazi među doslovno tisuću otoka. Izbor kursa u ododbalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće čimbenike da na cilj stignemo prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži. Regata tisuću otoka je idealna prilika jedriličarima pokazati svoj talent. Otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija u prvoj etapi koja kreće iz Rijeke treba ostaviti desno, a u drugoj etapi koja kreće iz Porto Montenegra ostaviti lijevo. Osim nekoliko oznaka na startu i cilju, nema drugih ograničenja kursa, i na volju je svakoj pojedinoj jedrilici odabrati najbolji kurs, koji jedino mora prolaziti između jadranskih otoka, ostavljajući jedrilice cijelo vrijeme u hrvatskim I crnogorskim teritorijalnim vodama,
Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta u nedjelju 21. rujna iz Rijeke, i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu uz vremensko ograničenje od 72 sata nakon signala starta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 24. rujna, flota starta u četvrtak 25. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 28. rujna u Rijeci. U Rijeci i u Tivtu prije starta svake etape planirane su i promotivne regate na kojima će na jedrilicama sudionicima moći sudjelovati novinari i drugi gosti.
Iako je još više od dva mjeseca do starta regate lista prijavljenih uključuje jedrilice iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Rusije, Slovenije, Švicarske, Velike Britanije, a u najavljene su prijave iz Crne Gore, Češke, Italije, Irske, Mađarske i Slovačke. Najvećim dijelom zahvaljujući prošlogodišnjoj inicijativi povodom priključenja Hrvatske Europskoj uniji i inače zaljubljenika u jedrenje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, među do sada prijavljenima svakako treba izdvojiti 30 metarsku jedrilicu Esimit Europa 2, vlasnika rekorda na velikom broju najvećih odobalnih regata čijoj će posadi hrvatski olimpijac Ivan Kljaković-Gašpić otkriti sve tajne Jadranskog mora u pokušaju obaranja rekorda koji je prošle godine postavio mađarski "Wild Joe" od 28 sati 41 minute i 6 sekundi u prvoj etapi odnosno 46 sati 2 minute i 37 sekundi u drugoj etapi. Posebnu pozivnicu organizatora kao "wild card" dobili su pobjednici dvije grupe netom završenog ORC Srednjoeuropskog prvenstva na Cresu, talijanske jedrilice Blue Sky i Sagola. Regata je otvorena za jednotrupce dulje od 9.00 metara i višetrupce dulje od 8.00 metara, uz posebnu kategoriju za jedrilice s dva člana posade. Regatu će biti moguće pratiti uživo na internetu putem tracking sustava gdje će se u realnom vremenu moći vidjeti pozicije jedrilica, trenutne brzine i kurs koje su odabarale od starta do cilja. Popis prijavljenih jedrilica koji se upotpunjava po primitku svake prijave, uz detaljan program i sve informacije o regati dostupni su na web stranicama:
Web stranice SCOR-a: www.scor.hr
Web stranice Regate tisuću otoka: www.thousandislandsrace.com
Pokrovitelji regate su: Primorsko-goranska županija, Lučka Uprava Rijeka, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Rijeke uz sponzore: Porto Montenegro, One Sails, Botel Marina, Tiskara Zambelli i Gard.

d