• hr
  • en
  • de
  • it

Regata oživljava i staru gradsku jezgru

Tek nas dva dana dijeli od početka 14. šibenske regate krstaša koja osim sportske ima i snažnu društvenu dimenziju. Jedinstvena je, budući da se samo u Šibeniku jedri praktički u staroj gradskoj jezgri, odnosno njezinu akvatoriju pa se jedriličari sjajno uklapaju u ovotjedne radionice, seminare, diskusije i EU projekte u kojima se govorilo o revitalizaciji staroga grada!
Vremenska prognoza nagovještava hladne dane od svetog Nikole, kad regata počinje, do nedjelje kad završava. Sve, sve, samo ne kiša - kažu organizatori.
Regata će imati i međunarodni karakter, ako ništa, a ono zbog jedne švedske posade. Naš novi sugrađanin, stanovnik Masne ulice, Šveđanin Kenneth Spenner, ne samo što dolazi u Šibenik na regatu nego će se zajedno sa cijelom posadom upisati u JK "Val" pa će "valovci", eto, dobiti i svoje europske članove.
U Klubu su se, inače, već po tradiciji kladili u broj posada, a predviđanja se kreću od 30 do 40 brodova. Najznačajniji dan bit će subota kad će osim regate na rivi biti niz događanja: Šibenska narodna glazba, Gradska straža, obrtnici s megatećom rižota, dječji performansi "Mali kalafati" i mali ribolovci, koji pripremaju Gradski vrtići, brod INA koji će građane voziti po regatnom polju. Sve, sve, samo ne kiša... ponavljaju organizatori.
Sveti Nikola tome će, sigurno, dati svoj prilog! Prilog svetom Nikoli dat će i "valovci" koji će u crkvici sv. Nikole na misi za jedriličare i pomorce na svečev blagdan, u petak 6. prosinca u 18 sati, darovati maketu jedrilice koja će se, čim crkvica koja je u radovima bude obnovljena, biti stavljena među zavjetne brodice kojima je ukrašena.

Sveti Nikola na rivi...
Sveti će Nikola i ove
godine najmlađima dijeliti slastice na šibenskoj rivi od 9 ujutro, a onda će s povorkom novogodišnjih čarolija oko 11.30 sati prispjeti na rivu i dopuniti regatna događanja.

...a Djed Mraz u luci
Djed Mraz u liku Branka Radaka već po tradiciji provozat će se na skijama u gradskoj luci i dati morski znak za nekoliko događaja: početak regate, konac godine i start za novu...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr