• hr
  • en
  • de
  • it

Regata jedrenjaka u rukama Ministarstva

Grad Split i Lučka uprava voljni su podržati ideju da grad u proljeće 2016. godine ugosti povijesne jedrenjake u međunarodnoj regati od Trsta do Malte. Regatu organizira poznata pomorska organizacija Sail Training International (STI), odnosno Međunarodna organizacija jedrenjaka za obuku.
Na potezu je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje će odlučiti može li Lučka uprava dati podršku u obliku besplatnog veza, vode i struje u Gradskoj luci za najmanje 30 jedrenjaka koji bi plovili u velikoj transjadranskoj regati. Brodovi bi u Splitu sa svojim posadama, oko 300 mornara i časnika, boravili tri dana.
- Podržavam dolazak regate u Split - kaže nam gradonačelnik Ivo Baldasara, te nastavlja:
- Smatram da je njezino događanje od interesa za grad, ali ne mogu prejudicirati odluku o domaćinstvu. Naime, ključno je pitanje velikih troškova besplatnog veza, opskrbe električnom energijom i vodom sudionika regate.
Zbog toga sam poslao dopis Lučkoj upravi s upitom jesu li oni spremni dati besplatne vezove, struju i vodu sudionicima regate, a da bi se mogao očitovati prema organizatorima o eventualnom domaćinstvu - kazao je gradonačelnik Baldasar.
I Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave, rado bi vidio razvijena jedra povijesnih i školskih jedrenjaka iz cijele Europe pred obalama Splita.
- Jedna takva pomorska manifestacija bi apsolutno bila dobrodošla za promociju grada i naše pomorske tradicije. Treba vidjeti možemo li domaćinstvo regate odraditi zajedno s Gradom Dubrovnikom. Uputio sam prema resornome ministarstvu upit da se očituju možemo li, i na koji način, dati besplatne vezove, vodu i struju, jer takva odluka ipak nije u domeni splitske Lučke uprave. Nastojat ćemo odgovore dobiti što prije - kazao je ravnatelj Blaževski. Davne 1956. godine održala se prva regata jedrenjaka u organizaciji Sail Training Internationala, od luke Trobay u Velikoj Britaniji do Lisabona. Predstavnici organizacije STI, inicijatora regate, spremni su čim prije doći na sastanke s nadležnim ministrima, županom i gradonačelnikom ako se prihvatimo domaćinstva.
Regata je sada u rukama ministra pomorstva Siniše Hajdaša Dončića. Ministre, dajte nam ruke da dobijemo regatu!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr