• hr
  • en
  • de
  • it

Regata autohtonih primorskih barki zabijelila Kvarner

Zabijelio se u subotu akvatorij ispred lučice u Mošćeničkoj Dragi od jedara tradicijskih barki koje su se u poslijepodnevnim satima otisnule na 3. drašku smotru i regatu namijenjenu upravo barkama na jedra autohtone primorske izrade.

Na pučinu je izašlo 33 barke pristigle iz Istre, s otoka i kvarnerske obale, a najstariji »primjerci« nosili su i do stotinu »kuka« na svojim »drvenim leđima«.

- Dvije osnovne ideje stoje iza ove smotre i regate koja je doživjela svoje treće izdanje - prva je očuvanje i revitalizacija pomorske, brodograditeljske i ribarske baštine ovog kraja, a s njom je sinergijski povezana i ideja o turističkoj valorizaciji naše povijesti i tradicije, kazao je Robert Mohović iz Katedre Čakvaskog sabora Mošćeničke Drage, koja zajedno s Općinom i Turističkom zajednicom organizira ovaj događaj.

Dodao je i kako se radi puno više toga od samih regata, a najnoviji je plan prijedlog prema državnim instancama kako bi se ovakve barke proglasile hrvatskom turističkom baštinom.
Osim toga, Draga odnedavno ima i muzej pomorstva i ribarstva u osnivanju, u kojem je otvorena i izložba fotografija posvećena upravo pomorskim motivima i povijesti draškog porta.
Ovakav program, čini se, prepoznali su i turisti, jer Draga ovih dana bilježi izvanredne turističke rezultate.

- Danas u Dragi boravi gotovo 2.000 gostiju, što je poboljšanje od 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani, i blizu ukupnog broja postelja na našem području, istaknula je direktorica TZ Nensi Dretvić.
Regata je održana u sklopu proslave fešte »Marinina«, koja će se zaključiti u nedjelju navečer nastupom grupe Walter Neugebauer & The Cadillacs i vatrometom na rivi.

Izvor: www.novilist.hr