• hr
  • en
  • de
  • it

Razotkriven (pra)stari Hvar

Arheološka istraživanja započeta u studenom 2014. godine u hvarskom Arsenalu nakon tri istraživačke kampanje su završena. Istraživanja su, prema riječima gradonačelnika Rina Budrovića, trajala oko tri mjeseca i u potpunosti ih je financirao Grad Hvar. Na terenu su kroz cijelo istraživanja bili prisutni arheolozi Nebojša Cingeli iz splitske tvrtke "NEIR"koja je angažirana za arheološke radove i Eduard Visković iz Grada Hvara. Stručnu ekipu činili su još ravnatelj Konzervatorskog odjela u Trogiru Miro Katić, koji je istraživao Arsenal u manjem obujmu 1994. i 1996. godine i dokumentarist Porin Kukoč iz "NEIR-a". Konzervatorski nadzor je pak bio u ingerenciji arheologa Saše Denegrija.

Prva kampanja u kojoj su istražena dva najistočnija traveja Arsenala odrađena je u studenom 2014. godine. Sljedeća dva traveja istražena su u siječnju i veljači 2015. godine i time je istočna polovina Arsenala bila završena. Treća i posljednja kampanja u kojoj su istražena četiri zapadna traveja završena je kroz prosinac 2015. godine. U poprilično teškim uvjetima stalnog nadiranja vode i blata istražena je cijela površina Arsenala.
- Cjelokupni nalazi se mogu podijeliti u tri stratigrafske cjeline: Antika, kasna antika i razdoblje mletačke vlasti. Najstariji nalazi su nalazi keramike i arhitekture iz antičkog perioda 1. i 2 stoljeća. Pronađena je cijela prostorija veličine 7x15 metara. Rimska arhitektura ovog razdoblja je do sada u gradu Hvaru bila nepoznata, čime ovaj nalaz mijenja cijelu povijesnu sliku grada Hvara. Uzme li se u obzir velika količina keramike pronađena u hvarskoj luci i okolici u ranijim istraživanjima, možemo pretpostaviti da je Hvar i u ovom razdoblju bio nezaobilazna antička luka - veli arheolog Visković.
Kasnoantički Hvar odavno je poznat arheolozima koji su ga istraživali, međutim, sva istraživanja bila su manjeg opsega i na manjoj površini. Kasna antika pronađena u Arsenalu pokazuje sliku grada koji je intenzivno živio stoljećima. Naselje kasne antike pronađeno je u nekoliko faza koje će se detaljnijom analizom preciznije interpretirati, a sastoje se od velikih građevina, brojnih amfora, ali i finijih i skupljih ulomaka sjevernoafričke sigilate.
- U trećoj kampanji prilikom istraživanja zapadne polovine Arsenala pronađen je, prema trenutnim interpretacijama kasnoantički obrambeni bedem, zidine kasnoantičkog Hvara koje su temeljene na drvenim stupovima - dodao je Visković.
Treći povijesni slijed, kako iznosi, čine nalazi iz razdoblja srednjeg i ranog novog vijeka, iz vremena mletačke vlasti. Dok je u istočnom dijelu Arsenala mletačkih nalaza bilo manje, u zapadnom dijelu ih je pronađeno osjetno više. Posebno su zanimljivi zidovi koji bi se mogli datirati u 14. i 15. stoljeće, čime se smještaju u jednu od ranijih faza Arsenala.

Uz arhitekturu je pronađeno nekoliko novčića, ulomci keramike tipa majolike i topovske kugle različitih kalibara. U prvoj kampanji iz studenog 2014. godine najveće zanimanje izazvao je pronalazak velikih kamenih kugli, promjera 50 centimetara. Do kraja istraživanja pronađeno ih je ukupno deset. Prema nekim izvorima služile su kao municija za opsadne ili obrambene sprave, dok druga mišljenja upućuju da bi ove kugle mogle biti i topovska zrna velikog kalibra. Posljednjeg dana istraživanja pronađeno je veliko željezno sidro na samom ulazu u Arsenal. Zbog problematičnih okolnosti nalaza sidro je zaštićeno i zatrpano, ali će se izvaditi čim dinamika građevinskih radova u Arsenalu to dopusti.
                                                                                                                                                            Brodski navozi
- Istraživanja provedena u Arsenalu tijekom 2014./2015. g. iznimno su značajna, usudio bih se kazati spektakularna, jer ne samo da su produbila naše poznavanje "pretpovijesti" Arsenala, već su bitno promijenila i proširila povijesni horizont samog grada Hvara. Mislim na najdublji povijesni sloj u Arsenalu, koji se okvirno datira u 1. stoljeće, a u kojem je nađen objekt sa žbukanom podnicom, što je dokaz da je Hvar u to doba bio naseljen. Objekt o kojem je riječ nalazio se uz samu tadašnju morsku obalu, a bio je otvoren prema moru, pa je opravdano pretpostaviti da se radi o brodskom navozu. Kasnoantička zgrada iznad ovog objekta također je bila lučki objekt, kao i srednjovjekovni Arsenal iz 14. stoljeća, za kojeg je sada utvtrđeno da je imao dva navoza (corsie). Takva stratigrafija lučkih objekata nije zabilježena kod ostalih pomorskih arsenala (Venecija, Amalfi, Genova, Kreta), pa Hvar u tome ima prvorazredni, europski značaj - poručio je prof. Marinko Petrić, viši kustos Muzeja hvarske baštine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr