• hr
  • en
  • de
  • it

Radničko dioničarstvo spas za ‘Jadroplov’?

Je li radničko dioničarstvo ključni način kojim će Vlada RH pokušati spasiti posrnuli „Jadroplov", najpoznatiju splitsku brodarsku kompaniju?
Ako je suditi prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, upravo se razmatra mogućnost da se radnicima te brodarske kuće u većinskom, 70-postotnom vlasništvu države proda dio dionica, a po modelu ESOP-a koji omogućuje zaposlenicima da postanu vlasnicima dionica poduzeća za koje rade.
- Trenutačno se na relaciji Ministarstva mora i Agencije za upravljanje državnom imovinom razgovara o mogućem prepuštanju dionica „Jadroplova" njegovim zaposlenicima koji bi bili zainteresirani tvrtkom upravljati po ESOP-ovu modelu.
Dakako, razmatra se i pitanje koliki bi udio dionica država prodala zaposlenicima i pod kojim uvjetima. Situacija na brodarskom tržištu s godinama je pogoršana i sagledavamo sve modele kojima bismo pospješili otežano poslovanje „Jadroplova" - kazala nam je Renata Ivanović, glasnogovornica Ministarstva mora.
Višnja Bosto, povjerenica Sindikata pomoraca u „Jadroplovu", pozdravila je mogućnost uvođenja radničkog dioničarstva u „Jadroplov". - Vjerujem da će i radnici prihvatiti mogućnost da preuzmu dionice tvrtke u kojoj godinama rade i od nje žive. No, trebamo pričekati i vidjeti što će biti dogovoreno između AUDI-ja i resornog ministarstva, te pod kojim će uvjetima biti moguće preuzimanje dionica - kazala nam je povjerenica Bosto.
Cijena dionice „Jadroplova" na Zagrebačkoj burzi trenutačno iznosi 59 kuna. S obzirom na 1,636.674 dionica, burzovna vrijednost „Jadroplova" iznosi 96 milijuna kuna.
S druge strane, prema zadnjem 9-mjesečnom financijskom izvještaju, knjigovodstvena vrijednost dionice „Jadroplova" iznosi 403 kune. Nerazmjer burzovne cijene dionice i knjigovodstvene vrijednosti nameće pitanje po kojoj cijeni će država ponuditi dionice zaposlenicima „Jadroplova".
Osim toga, ostaje otvoreno pitanje zbog čega bi samo zaposlenici „Jadroplova" bili privilegirani u kupnji dionica tog dioničkog društva, a ne i svi građani RH koji polažu jednaka prava na državnu imovinu. Zbog toga treba tek vidjeti po kojoj cijeni i koliki vlasnički udio država namjerava ponuditi na prodaju. Naime, s obzirom na današnje stanje u financijskim knjigama „Jadroplova", imovina tog dioničkog društva je 6,5 puta veća od njezine trenutačne burzovne vrijednosti. I na to pitanje Agencija za upravljanje državnom imovinom tek treba dati odgovor. 

Brodar u brojkama
6 brodova
48 zaposlenika u centrali tvrtke
120 pomoraca

Vlasnička struktura
70 posto dionica ‘Jadroplova' u vlasništvu je Republike Hrvatske
30 posto u različitom vlasništvu, od banaka do pojedinaca, pojedinačno ne prelazi jedan posto dionica po vlasniku.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr