• hr
  • en
  • de
  • it

Radnici škvera bez sindikata teško mogu braniti prava

U okolnostima kada su proteklih dana i tjedana raskinuti ugovoru o radu sa radnicma "Brodosplita", kada se dijele ugovorene otpremnine, kada se zna lista onih koji definitivno odlaze iz škvera, odnosno onih sretnijih koji ostaju, njih barem dvije tisuće, postavlja se pitanje učinkovitosti daljnjeg sindikalnog djelovanja u brodogradilištu.

Kako što je poznato, u splitskom brodogradilištu djeluju Nezavisni sindikat, Sindikat metalaca, te Radnički sindikat. Od ukupno tri i pol tisuće radnika koliko je "Brodosplit" brojao do kraja lipnja, prema procjenama sindikalista između 2800 i tri tisuće radnika bilo je u nekom od sindikata.

Odlaskom iz "Brodosplita" teško se može očekivati da će radnici nastaviti s članstvom u nekom od sindikata. Zbog brojnih radnika koji se u škver više neće vratiti, njih oko 1300, sindikalisti opravdano strahuju od većeg osipanja članstva.

Ustavna kategorija

- Otkazom ugovora o radu članstvo u sindikatu ne prestaje - kaže Zvonko Šegvić, predsjednik "Brodosplitova" Nezavisnog sindikata, inače najbrojnije sindikalne organizacije u uvali Supaval.

- Isto tako je jasno da je teško očekivati da će oni radnici koji se neće vratiti u "Brodosplit" i dalje htjeti biti u sindikatu. Nitko ne može radniku zabraniti učlanjenje u sindikat. To jamče Ustav RH i međunarodne konvencije. Iščlaniti se iz sindikata može samo radnik osobno, svojom voljom.

Jasno je da novi vlasnici od početka ulaska u škver udaraju na sindikate i da im smetamo. Ali, nadam se da radnici znaju da bez sindikata teško mogu braniti svoja prava. Mi smo im zadnja linija obrane, jer u DIV grupi ni jedna firma nema kolektivni ugovor - kaže Šegvić.

- Otkazi će negativno utjecati i na brojnost članstva - otvoreno kaže Joško Franić, povjerenik Sindikata metalaca.

- Moguće je da dio radnika koji ostanu u škveru iz nekakvog straha više neće htjeti biti u sindikatu. To je njihovo pravo. Ipak, naglašavam da bez sindikata nema ni novog kolektivnog ugovora u brodogradilištu. Stoga sam uvjeren da će radnici s vremenom shvatiti da samo udruženi mogu braniti sebe bez obzira što je škver sada privatno poduzeće - kaže Franić, čelnik metalaca.

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave "Brodosplita", kaže kako u novim škverskim tvrtkama u kojima će minimalno dvije tisuće škverana ponovo biti zaposleno, neće braniti sindikalni rad i članstvo.

Debeljak: Ugovoramo nove poslove dan i noć

- Sindikalno djelovanje bit će prema važećim zakonima. Osobno, nemam ništa protiv sindikata, ali ne mogu zatvoriti oči ako štite neradnike i tako rade štetu firmi. Raditi se mora, opstati moramo, jer druge alternative nemamo. U ovom trenutku radnicima je najvažnije da ostvare sva prava na Zavodu za zapošljavanje.

Na upravi je da ugovori nove poslove na čemu doslovce radimo dan i noć. S druge strane, na radnicima je da odluče hoće li u novom "Brodosplitu" i njegovim tvrtkama željeti biti članom sindikata. Odnosno, nastaviti članstvo u nekom od postojećih. To neka moji radnici sami odluče - ističe vlasnik brodogradilišta Debeljak.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr