• hr
  • en
  • de
  • it
Panorama starog grada Raba
Rapska Fjera
Fjera_kipar
Stara jezgra
Rapska luka
Panorama



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
20
Tmax(°C)
26
28
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
21
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
26
20
Tmax(°C)
26
29
22


Rab/otok Rab

Rab/otok Rab     Rabski samostreličari


Iz mnoštva povijesnih događaja rabljani su obnovili staru vitešku igru utemeljenu u Rabu davne 1364. godine. Od obnavljanja 1995. godine igre postaju centralni kulturni događaj ove sredine.

Viteškom nadmetanju prethodi srednjevjekovna ceremonija koju dan prije proglasom i bubnjem najavljuje glasnik. U prepunom Gradu svečanost započinje dolaskom kneza i njegove pratnje u Gradsku ložu gdje ih dočekuju samostrijeličari, glazbenici i zastavničari. Uz snažno bubnjanje bubnjara, zvukove fanfara i zvonjavu zvona sudionici idu ulicama grada u Katedralu po blagoslov. Na Trgu sv.Kristofora pred gradskim vratima igre svečano otvara rapski knez. Uz zvuke fanfara na jarbol se podiže zastava Grada, a na znak "častnog suda" vitezovi započinju natjecanje. Po određenom redu dvanaest vitezova napinju samostrijele upućujući strijele u metu. Najbolji strijelac postaje onaj natjecatelj čija se strijela zabije najbliže središtu mete. Rapski knez proglašava pobjednika viteških igara i uručuje mu nagradu "Felix". Programom glazbenika i zastavničara te svečanim mimohodom svih sudionika odjevenih u renesansne kostime završavaju Rapske viteške igre.

Posebnost Rapskih viteških igara je antički samostrijel kojega na svojim igrama koriste još samo balestrieri iz San Marina. U srednem vijeku Rabljani su njime obranili svoj grad od napadača pa su igre uveli u slavu te obrane i u počast svome zaštitiniku sv. Kristoforu. Održali su ih dva puta godišnje: 9. svibnja (Dies Victoriae) i 27. srpnja (Dies Natalis). To su bile najveće svečanosti za koih se praznovalo i praštalo punih sedam dana. Obnovljene igre se također održavaju u 30. svibnja i 27. srpnja, a svečani mimohod Gradom priređuje se i na Dan Velike Gospe. Tih dana Rab posjetiteljima pruža neizmjerno bogatstvo programa koji se isplati vidjeti.



http://www.tzg-rab.hr/