• hr
  • en
  • de
  • it

Putnik dobio zabranu približavanja kapetanu

Čudna se i nezgodna, samo naizgled bezazlena situacija dogodila u nedjelju popodne na katamaranu "Princ Zadra" koji vozi putnike između Zadra i otoka Premuda, Silba i Olib. Silbenjanin Damir Matulina, dugogodišnji pomorac, upravitelj stroja na brodovima pod stranom i našom zastavom, putovao je u nedjelju s obitelji prema Zadru "Princom Zadra", brodom koji na svoje dvije palube ima i dva salona za putnike. Svi su putnici bili u donjem salonu, gornji je bio prazan, pa je Matulina poželio malo mira u gornjem, prostranijem salonu.
Međutim, kad se uputio tamo zapovjednik broda i prvi časnik su ga upozorili da se tamo ne može jer se "gornji salon uređuje", a na to ga je još prije upozorio i lanac kojim su prepriječene stepenice do kata gore. Matulina je bio uporan - nakon žučne prepirke, u kojoj je, kako sam tvrdi bilo i vrijeđanja, počupao je sporni lanac i bacio ga u more, a zapovjednik je na to pozvao policiju kako bi zbog incidenta sačekala brod u Zadru.
- Taj brod u cjelini ima koncesiju za prijevoz putnika na toj liniji, dakle ima je sa svim svojim djelovima koji su predviđeni za putnike. Zato držim da imam pravo koristiti svoje putničko pravo u svakom putničkom dijelu, a u tome sam bio spriječen. Usput, već dva mjeseca je taj salon zatvoren zbog remonta kojeg nema. Koji je to brod na remontu i u plovidbi u isto vrijeme? Reagirao sam i zato je došlo do incidenta, priznajem. Dočekala nas je policija i vjerovatno ne bi ništa bilo da nismo nastavili prepirku i na rivi u Zadru. Vrijeđali su i oni mene, na moju stranu je stao i moj 35-godišnji sin, i, prizajem, rekao sam kapetanu "Gov... smrdljivo!" - govori Matulina.
Zbog tih je uvreda od policije Matulina zaradio optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira ali i zabranu približavanja u uspostavljanja kontakta sa zapovjednikom "Princa Zadra". Međutim, u ponedjeljak je ujutro otišao u agenciju "Mia tours" koja je vlasnik "Princa Zadra" te pokušao razjasniti nesporazum, ali i dobiti ispriku od vlasnice i direktorice Mirjane Šarin. Ispriku nije dobio, a Šarin mu je pokušala objasniti da nije trebao tako postupiti i da je salon stvarno zatvoren zbog radova i činjenice da se dio putnika neodgovorno ponaša prema brodskoj imovini (?!). Tako bar Matulina kaže.

Nama je Šarin cijeli slučaj objasnila ovako:
- "Princ Zadra" je najudobniji i najkomforniji brod koji plovi na ovom području, zatvorili smo jedan putnički salon zbog radova, ali mislimo i da u jednom salonu ima dovoljno mjesta za 50-ak putnika koje dnevno prevozimo na toj liniji. Gospodin Matulina bio je neugodan i agresivan prema zapovjedniku, što je procijenila i policija te izrekla zabranu, što ne znači da mu nećemo dozvoliti da putuje tim brodom, budući da živi na Silbi. Danas je ionako smjena kapetana, a ako gospodin Matulina toliko želi u taj gornji salon neka slobodno ide, jer nama ovakvi problemi, gubljenje vremena zbog zaista nevažnih stvari, ne trebaju" objasnila je.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr